Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

1986 yılında Almanya’da yaşayan Türk girişimci İsmet Koyun tarafından kurulan KOBIL Systems GmbH Türkiye'de 200 mühendisten oluşan bir Ar-Ge Merkezi kuruyor. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloii programına konuk olan dijital kimlik güvenliğine odaklı BT güvenlik çözümleri geliştiren KOBIL Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koyun, KOBİL'de mühendisliğe büyük önem verdiklerinin altını çizdi. 250'yi aşkın çalışanı olan KOBIL bünyesinde Ar-Ge'de çalışan 200 kişilik bir mühendis kadroları olduğunu belirten Koyun, Ar-Ge yatırımlarında şirket olarak yeniden Türkiye'ye odaklandıklarını söyledi. Türkiye'de çalışan sayısının 60 olduğunu kaydeden Koyun, şu anda yer için görüşmelerin son aşamaya geldiğini ve 200 kişilik bir Ar-Ge merkezi kuracakların söyledi.

'ALMAN DEVLETİ VE AIRBUS MÜŞTERİMİZ'

Müşterileri arasında Alman devleti, Airbus gibi bir çok devin bulunduğunu belirten İsmet Koyun,
çok sayıda önemli organizasyonun dijital hizmetlerinin siber dünyada korunmasını sağladıklarını ve müşterilerine bugüne kadar kırılamamış bir güvenlik altyapısı sunduklarını vurguladı.
Alman pasaportlarının üzerindeki ciplerin KOBIL'in teknolojisi ile korunduğunu ifade eden Koyun, " Biz Almanya'nın güvenlik otoritesi sertifikasını kurmuş şirketiz. KOBİL uzun yıllardır dünyanın en ünlü kriptoloji akademisyenleri ile çalıştı.Bizim kendimize ait bir güvenlik sertifikamız var" dedi.

'KURUMLAR GÜVENLİK SİSTEMLERİNİ DÜZENLİ OLARAK TARAFSIZ LABORATUVARLARDA TETS ETTİRMELİ'

"Güvenlikte açık olmak gerekiyor" diyen Koyun şöyle devam etti: "Neyi nasıl yaptığınızı insanlara şeffaf olarak anlatmanız gerekiyor. Güvenliği kontrol etmeniz gerekiyor. Bizim bütün sistemimiz Avrupa'da 4 tane laboratuvar tarafından üç ayda bir denetleniyor. Biz sadece bu denetlemeye yılda 400 bin Euro bütçe ayırıyoruz."
Yeni gelecek olan BDDK Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Yönetmeliği ile ilgili de kendi sistemlerini uluslararası bir danışmanlık şirketine denetlettirdiklerinin altını çizen Koyun, "BDDK'yı kutlamak gerekiyor. Çok güzel çalışma yapmışlar. Öte yandan benim çalışanlarımın gelip bana 'Bizim sistemimiz BDDK yönetmeliğine uygun' demesi benim için yeterli değil. Dolayısıyla biz uluslararası bir danışmanlık şirketine bu görevi verdik. 'Bizim sistemi test edebilir misiniz' dedik. Ettikler ve beklediğimiz gibi de sonuç olumlu çıktı. Dünyada PSD2 bazında kabul gören güvenlik gerekçelerini yerine getiren tek şirket olarak KOBİL'i gösterebilirim. Biz bunu 30 yıldır yapıyoruz. Bir şeye inanmışız ve yatırım yapmışız ve onu sabırlı bir şekilde takip ediyoruz" diye konuştu. Koyun, kurumların güvenlik sistemlerini objektif laboratuvarlarda test ettirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

'MPOWER İLE AVRUPALI ŞİRKETLERİN DİJİTAL PLATFOMLARININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAĞIZ'

Koyun, 2011’den beri üzerinde çalıştıkları mPower platformuna da değinen Koyun, bu ihtiyacı 9 yıl önce öngörerek 50 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını söyledi. Söz konusunu ürün mPower'ın veriyi Facebook ya da Google gibi şirketlerle paylaşmak yerine, kuruluşların kendi ekosistemlerini oluşturmalarına imkan verdiğinin altını çizen Koyun, "Böylece benzeri olmayan bir platform ortaya çıkardık. Hedefimiz; Avrupalı şirketlerin ABD’nin dev şirketleri ile rekabet edebilecek yeni dijital platformlarının güvenliğini sağlamak" diye konuştu.