Bloomberght
Bloomberg HT Haberler “Yabancı risk almakta iştahlı davranmıyor”

"Yabancı risk almakta iştahlı davranmıyor"

Deprem riski nedeniyle yurt dışı reasürans şirketlerinin risk almakta pek iştahlı davranmadıklarını belirten Milli Reasürans Genel Müdürü Utku Özdemir, yurt dışı kaynaklı maliyetlerin iki-üç kat arttığını dile getirdi. Utku, deprem hasarının yüzde 10'nu Milli Reasürans'ın karşılayacağını söyledi.

Giriş: 14 Ocak 2024, Pazar 16:47
Güncelleme: 14 Ocak 2024, Pazar 16:47

OLCAY BÜYÜKTAŞ

Geçen yıl ülkeyi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremler yabancı kurumların saptamalarına göre 25 ile 34 milyar dolar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir çalışmaya göre de 103,6 milyar dolarlık bir hasara yol açarken sigortalı hasarlarda hızlı ödeme yapıldığı gözlenmişti.

Sigorta şirketlerinin bilanço ve prim fiyatlarında geçen yıl görünmeyen etkinin bu yıl özellikle de reasürans maliyetlerindeki artıştan dolayı görüleceği dillendiriliyordu.

Milli Reasürans Genel Müdürü Utku Özdemir yurt dışı kaynaklı maliyetlerinin iki üç kat arttığını belirterek, bunun da sigorta primlerine farklı oranlarda yansıyacağını dile getirdi.

Şirketin faaliyetleri ve 2024 planlarıyla ilgili bir grup gazeteci ile bir araya gelen Özdemir, Kahramanmaraş depremlerinde sigortalı hasarın yüzde 10’unu karşılayacaklarını söyledi.

Özdemir, olası Marmara depreminin riski nedeniyle Türkiye’nin reasürans maliyetlerinin yeni yılda euro bazında iki kat arttığı bilgisini paylaşırken yabancı reasürans şirketlerinin Türkiye’de risk almak için iştahlı davranmadıklarını dile getirdi.

Milli Reasürans deprem hasarını yüzde 10’un karşılayacak

Özdemir, Kahramanmaraş depremlerinde sigortalı hasarın yüzde 10’unu karşılayacaklarını söyledi.

Özdemir, Türkiye sigorta piyasasının deprem teminat tutarının 8,5 milyar euro seviyesinde olduğunu belirterek, “Bu kapsamda, sigortalı hasarın yüzde 10’unu aşan kısmının şirketimiz tarafından karşılanacağını öngörüyoruz. Millî Reasürans olarak sektöre toplam 276 milyon euro ödeme gerçekleştirmiş olup üstleneceğimiz toplam hasar tutarının 550 milyon euro olacağını öngörüyoruz. Kahramanmaraş depreminin şirketimize maliyeti ise 43 milyon euro civarındadır” ifadelerini kullandı.

Deprem teminatı 8,5 milyar euro

Türkiye özelinde artan riskin yanı sıra yurtdışındaki risklerdeki artışın da etkisiyle geçen yıla göre reasürans maliyetlerinde büyük artışlar yaşandığını belirten Özdemir, “Şu anda yurtdışındaki reasürans firmalarını doğru fiyatlandırma yapabilmek için ikna etmeye çalışıyoruz. Bu tüm sigorta sektörünü doğrudan etkileyecektir. Depremin etkisini bu yıl hissedeceğiz. Bu maliyet artışı sigorta şirketlerinin müşterilerinden talep edeceği primlere farklı oranlarda yansıyacaktır” dedi.

Özdemir, DASK ve reasürans şirketleri hariç, Türkiye sigorta piyasasının deprem teminat tutarının ise yaklaşık 8,5 milyar euro seviyesinde bulunduğunu aktardı.

Pazar payı yüzde 30

Türkiye İş Bankası’nın iştiraki olarak 1929 yılında kurulan Türkiye’nin milli ilk reasürans şirketi olduğunu hatırlatan Özdemir, sektörde yüzde 30’a varan pazar payı ile lider olduklarını ifade etti.

Dünyada hayat-dışı tüm branşlarda zorunlu reasürans sistemini yürütmüş ilk ve tek özel şirketi oldukları bilgisi de paylaşan Özdemir, Milli Reasürans’ın finansal verilerine ilişkin olarak, “2023 dokuz aylık dönemi itibariyle şirketimizin ödenmiş sermayesi 660 milyon TL, aktif büyüklüğü 19.645 milyon TL, öz kaynaklarımız 9.368 milyon TL seviyesinde gerçekleşirken, prim hacmimiz ise 6.729 milyon TL’ye ulaştı. Bugün itibarıyla 33 şirketin plasmanında yer alan Millî Reasürans, 18 şirketin bölüşmeli reasürans anlaşmasında lider konumunda olup prim bazında yüzde 25-30 bandında piyasa payına sahip” bilgisini paylaştı.

Teşvikiye’den İş Kuleleri’ne

Yeni iş modeli ve çağdaş örgüt yapısı ile şirketin dönüşümünün bir parçası olarak teknolojik altyapısı çok daha sağlam, daha üretken ve keyifli kılacak ofis olanaklarına sahip bir mekana kavuşmak için Teşvikiye’de bulunan Genel Müdürlük binasından İş Kuleleri’ne taşındıklarını aktaran Özdemir, eski binada bulunan sanat galarisine ilişkin, “1994 yılında hizmete açtığımız Millî Reasürans Sanat Galerisi alanında elde ettiği özel konumu ile sanat alanında adeta bir akredite sağlayan güvenilir ve istikrarlı bir kurum olma özelliği taşıyor. Galerimiz Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü için arşivinde yer alan ve geçmiş sergilere ait kitaplardan oluşan özel bir kitap seçkisi hazırlayarak güzel sanatlar fakülteleri, güzel sanatlar liseleri, müzelerin kütüphaneleri ve Anadolu’da yer alan bağımsız sanat mekânlarının kitaplıklarından oluşan 100 kuruma armağan etti” bilgisini verdi.

3 bin mezun

Türkiye Sigorta Birliği ile birlikte 1970 yılında kurduğumuz Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) ise kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak sigorta sektörüne yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerini sürdürdüğünü ve kuruluşundan bu yana düzenlenen ve sigortacılık alanında en kapsamlı eğitim programlarından biri olma özelliğine sahip “Temel Sigortacılık Eğitim Programı”nın bugüne kadar yaklaşık 3 bin mezun verdiğini belirten Özdemir, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından sıkı bir değerlendirme süreci sonrasında “Fırsat Eşitliği Modeli” (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazandıklarını ve Reasürör Dergisi’ni 1991 yılından beri üç ayda bir yayımlamaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.