Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Japon yeni haftaya düşüşle girerken, son müdahalenin yapıldığı seviyelere yaklaştı.

Kur, yeni haftanın ilk işlem gününde 145 seviyesini aştı.

Eylül ayının sonlarında kurun 145 seviyesini aşmasının ardından Japonya, para politikasının ABD ile ayrışması nedeniyle yenin yaşadığı değer kaybı sonrası 1998’den beri ilk kez döviz piyasasına müdahale etmişti.

Döviz piyasalarının başındaki isim olan Masato Kanda, hareketlerin ani ve tek taraflı olması nedeniyle döviz piyasasına müdahale edildiğini duyurmuştu.

Müdahale Fed’in politika faizini 75 baz puan artırma kararının ardından Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı düşük faiz oranlarını korumasıyla paritenin 1998’den bu yana ilk kez 145’i aşmasının ardından gelmişti.

Müdahalelerin devam edebileceği sinyali verilmişti

Japonya'da 24 yılın ardından kura ilk müdahale gelirken, bu müdahalelerin sürebileceği yönünde de sinyaller gelmişti.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, dün ülkenin para birimi yeni desteklemek için 1998’den bu yana gerçekleştirilen ilk Döviz piyasası müdahalesinin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin piyasadaki aşırı hareketlere karşı gerekli adımları atmaya devam edeceğini söyledi.

Perşembe günü New York’ta konuşan Kishida, kur seviyelerine piyasaların karar verdiğini ama spekülasyona bağlı aşırı hareketlere tepkisiz kalamayacaklarını belirtti.

Japon Merkez Bankası’nın (BOJ), Fed ile fonlama için başvurabileceği bir ters repo anlaşması bulunuyor. ABD Hazinesi’nden dün yapılan açıklamada, “Japonya’nın, yenin son zamanlarda artan oynaklığını azaltmayı amaçlayan adımını anlıyoruz” denildi.