Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ahmet Öz Hareket-bereket korelasyonu

Hareket-bereket korelasyonu

Piyasalarda en ufak hareketlenme işimizi yoğunlaştırıyor, zorlaştırıyor ama aynı oranda günümüzü renklendiyor

Giriş: 30 Mart 2015, Pazartesi 13:35
Güncelleme: 30 Mart 2015, Pazartesi 15:11

Geçen hafta gündemimizde en ön sırayı Yemen'e düzenlenen saldırı ve bunun başta petrol olmak üzere, piyasalara etkileri aldı. Bu da haftasonuna doğru mesaimizin hareketlenmesine ve elbette renklenmesine yol açtı. Hareket-bereket korelasyonunu akılda tutmakta fayda var dedik ve işimize baktık.

Bu hafta, Fed Başkanı Janet Yellen'ın değerlendirmeleri yanında, Çin Merkez Bankası'ndan gelen teşvik açıklamaları ve temerrüt riski artan Yunanistan'ın kreditörlerle yürütmekte olduğu görüşmeler öne çıkıyor. Yurtiçinde yine gözümüz dolardaki hareket üzerinde olacak. Zira kur son dönemde tüm beklentileri doğrudan şekillendiriyor.

Ayrıca bir müjdemiz var. Sitemiz yakın gelecekte bazı yeniliklere imza atacak ve daha kullanıcı dostu olacak. Bunun ayrıntılarını ileride sizlere duyuracağız.

Şimdi gelelim en sevilen bölüme, eleştirilerinize;

Okuyucularımız ellerini korkak alıştırmamış, yine bol bol kulaklarımızı çınlatmış.

Değerli bir okuyucumuz, "Moody's: Türk bankalarının görünümü 'negatif'" başlıklı haberimiz için, "6 başlık var 2 olumsuz 4 olumlu yorum bulunuyor. bu haberin neresi olumsuz?" demiş. Haberin kendisi olumsuz, zira Moody's, haklı ya da haksız, bankaların görünümü için "negatif" değerlendirmesinde bulunmuş. Dolayısıyla 4 olumlu, 2 olumsuz; 2 olumlu bir olumsuzu götürür, sıfır kalır, nötr bir rapor olur şeklinde bir değerlendirme yapamazdık haliyle.

"Altın 3 yılın en uzun rallisine yaklaştı" başlıklı haberimize, diğer bir değerli okurumuz, "7 saat önce,bloomberght :altın 1 yıllık rallisini sonlardırdı ,bloomberght20.11:altın 3 yılın rallisine yaklaştı!!!!!!! gunluk min.1186.64 max.1199.67 usd/ons birde 1 yıl ve 3 yıllık grafiklerine bir bakıversenızde bu başlıkları atsanız,daha iyi,daha sorumlu davranmış olmazmısınız?lütfen yani,bir tek doğru dürüst sürekli ekonomi yayını yapan siz varsınız,bari siz yapmayın..vatandaş aklına geleni başlık yaparda,sizde olduğu gibi yayınlarsanız,olurmu?" şeklinde bir eleştiri getirmiş. Bu haberi biz, diğer piyasa haberlerinde olduğu üzere, Bloomberg International'dan çevirdik. Dolayısıyla, bu gibi durumlarda, onların attığı başlıkları seçiyoruz genelde. Bloomberg, günlük ya da haftalık bazda, geçmişteki kayıtlara bakıyor ve ralli ya da düşüş dönemlerinin uzunluğunu ve onların tarihsel konumlarını ona göre belirliyor. Bu belirlemelerde de bugüne kadar hiç yanlış yapmadılar. Umarım yapmazlar da.

"Dolar/TL 2.59'u aştı" başlıklı haberimiz, sanırım kıymetli bir okurumuzun sinirlerini epey bir germiş. Zira bu haberimize karşılık, "ne çok yalan atıyorsunuz siz ya ! moody's raporu ile ne ilgisi var doların yükselişinin ? saat 16.00 başladı yükseliş. moody's haberiniz 17.30 da, ne yalancısınız siz..." demiş. Kem söz sahibinindir dedikten sonra, asıl yapmamız gerekene, yani eleştiriyi yanıtlamaya dönelim: Daha önce söylediğim gibi, biz burada kendi görüşlerimizi yorum olarak sizlere asla sunmuyoruz. Haberdeki yorum piyasaya aittir. Okuyucumuzun bahsettiği dolar haberi 19:13'te güncellenmiş. Haberlerimiz piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak sürekli güncelleniyor. Söz konusu yanılsama buradan kaynaklanıyor olabilir.

"Benzin ve motorin satışları arttı" haberimize gelen, "hangi ülkede? dünyada mı?haber var içeriği yok." eleştirisi de haklı aslında. Ancak haberde, "Petrol Sanayi Derneğinin (PETDER) Aylık Petrol Bülteni'nde, şubat ayına ilişkin akaryakıt satış verileri yer aldı." diye bir bölüm var. Bu kısım, haberin Türkiye ile ilgili olduğunu işaret ediyor. Ancak değerli okuyucumuz haklı, hangi ülke olduğu daha açık yazılmalıydı.

"Milli Piyango ihalesini kazanan grup 2 milyar dolar arıyor" haberimize getirilen eleştiri ise şöyle; "şu kaynakların adını verseniz bide ne güzel olacak". Bazı kaynaklar, isimleri açıklanmamak kaydıyla konuşuyorlar. Aslında bu durum, makbul sayılmasa da, sıkça kullanılıyor. Resmi kuruluşlar dahi, haberi sızdırıp piyasa tepkisini ölçmek için bu yöntemi kullanıyor. Haberi önemli gördük ve Bloomberg'in haberciliğine güvendik. Haksız da çıkmadık.

Bir değerli okuyucumuz ise, "Merkez Bankası'nın toplam rezervleri azaldı" haberimize, "Bu haberi daha önce yayınlanmıştı" eleştirisini getirmiş. Evet bu haber daha önce yayınlandı, hem de son bir yılda 52 kez. Çünkü Merkez Bankası bu verileri her hafta açıklıyor.

Katkılarınız ve yapıcı eleştirileriniz için çok teşekkür ediyoruz. Hepsi bizim için çok değerli.

Esenlikler dilerim,

aoz@bloomberght.com