Advertisement

“Paylaşım” kelimesi içi dolu ve çok sevdiğim bir kelime. İnternet dünyasında da paylaşım önce yazılım sektöründe “açık kaynak” kullanımıyla başladı. Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle Instagram, Facebook, Twitter ve LinkedIn gibi mecralarla beraber çok büyük bir hızla yayıldı. Ardından Uber ve Airbnb gibi iş modelleriyle “paylaşım ekonomisini” keşfettik.

Şimdi sıra, finans alanında… “Paylaşım Finansmanı” diyebileceğimiz kitlesel fonlama ile bireylerin büyük kitlelerle beraber birbirini fonlaması dönemi başladı.
Fon talep edenler ile fon arz edenlerin, girişimcilerle yatırımcıların internet üzerinden konvansiyonel aracılar olmadan bir araya geldiği platformlar artık hayata geçti.

Dünyada hızla büyüyen bu model ile finansmana erişim kolaylaştı ve teknolojiyle beraber oldukça hızlandı. Bu sayede coğrafi bariyerler tamamen ortadan kalktı ve fona erişmek isteyenlere dünyanın her köşesinden yatırımcı bulma imkânı doğdu.

Oculus Rift adlı sanal gerçeklik girişimi bunun en güzel örneklerinden biri. Kitle fonlaması ile doğan ve dünyanın her yerindeki farklı ve küçük yatırımcı tarafından desteklenen Oculus Rift, kısa süre sonra 2 milyar dolara Facebook tarafından satın alındı.

Sınırların olmadığı dünyamızda bireylerden bireylere oluşan bir finansman yöntemiyle internet üzerinden fon ihtiyacını karşılayan girişimleri ve startupları görüyoruz.

Birbirine yakın coğrafyalarda yaşamayan yatırımcılar da benzer bir motivasyonla hareket ediyor. Küçük tutarlarla projelere ve girişimlere yatırım yapma imkânıyla hareketlenen dünyamızda artık herkes dünyanın dört biryanından yatırım yapabilir hale geldi.

Bu büyük bir dönüşüm aslında. Böylece konvansiyonel finansman araçlarının ve kurumlarının yanına, yeni nesil bir finansman yöntemi eklenmiş oldu: Kitle fonlaması.

Ülkemizde de bu artık mümkün. Dünya ligine çıkmaya aday birçok startup ve girişimcimiz, kendi yatırım turlarını ve finansman arayışlarını artık internet üzerinden yapabiliyorlar.

Paylaşım finansmanı başladı ve birçok dünya ülkesinde de yaygınlaşarak ilerleyecek.
2020 yılı rakamlarına göre 120 milyar dolara ulaşan bu model ile yepyeni bir döneme doğru ilerliyoruz.
Yolumuz açık olsun…