Advertisement

Kaliteye kaçış talebi  ile dolar önemli rakiplerine karşı değerlenmeye devam ediyor. Hafta sonu açıklanan olumsuz isdihdam verisinin dolar talebini biraz düşürmesine rağmen, ABD macro ekonomik verilerindeki iyileşme ve FED’in “kolay para politikası”nı daha önce sonlandırabilir beklentisi  doları destekliyor.  Nitekim, FED açıkladığı toplantı tutanağında bir kelime değişiklik yapmakla bundan sonra kolay para politikasının öne çıkması için isdihdam, konut , dayanıklı tüketim malları vs. gibi macro verilerin iyileşmesine bağlı olduğunu açıkladı. Toplantı tutanağında “ekonomik toparlanmada zayıf ve uzun yol (low and long) ifadesi koşullara bağlı (conditional) olarak değiştirildi” Diğer bir deyişle, piyasalarda oynaklık verilere bağlı olarak artabilir. Yeni birşey yok. Ama Euro/Dolar paritesi için önde gelen hikaye İspanya.. AB’nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya, başbakanının açıklamasına göre  olağanüstü zor durumda ve yeni yardım paketi tekrar gündeme alınmalı. 10 yıllık İspanya tahvil fiyatı düşerek getiriyi Aralık ayında görülen 5.84’e kadar yükseltti ve güven talebi artan Alman benzer tahvili ile spread %4’e yükeldi.



İsviçre frank’ı ise hafta içinde 1.19995 euro’ya yükselmekle merkez bankasının (SNB) 06 Eylül’de sınırladığı 1.20 tabanını kırdı. İhracatı korumak isteyen İsviçre merkez bankası beklendiği gibi sınırsız miktarda döviz satın alacağını ve  1.20 seviyesini korumak istediğini açıkladı.  

Euro/dolar paritesi teknik analiz.

Haziran vadeli parite 2. çeyrek ve yeni ay’a başarısız yükselme çabaları ile başladı ancak başarısız. 1.3212 desteği kısa vadeli savunma olarak görüldü, ardından 1,3006 seviyesine kadar geriledi. Haftanın son günü ABD İsdihdam rakamlarının piyasa beklentisi altında olması ile 1.3087 seviyesine kadar biraz toparladı.  Yuvarlak rakam 1.30 psikolojik olarak önemli bir destek olarak görülmesine rağmen daha önemlisi 1.2975 güçlü bir destek olarak öne çıkıyor. Bu seviye 06 Şubat dip seviyesi 1.2628 ile zirve olan 1.3487 rallisinin % 61 Fibo. Desteği. En azından önemli bir destek olarak paritenin düşmesini frenler. Bu seviyenin altında işlem Ocak ayı dibi 1.2628 gündeme gelir.



Altın

Ekranda görülen yatırım enstrümanları arasında altın’dan daha fazla duygusallığa önem vereni yoktur. Profesyonel yatırımcılar buğday yada şeker yatırımlarını arz/talebe göre yaparlar. Fakat altın yatırımları için bundan daha fazla sebep vardır ve nadiren arz/taleb’e bakılır. Altın (bir ölçüde kuzeni gümüşle birlikte)  birçok faktörler yanısıra endişeli süreçlerde yoğun bir şekilde alınıp satılır, diğer bir deyişle yatırım arenasında duygusallığı en fazla yansıtan bir “makro piyasa” enstrümanıdır. O yüzden diğer enstrümanlardan farklı yaklaşılır. Kısa hikaye şudur;  geçen hafta açıklanan (FOMC) toplantı tutanağında, ABD ekonomisinde daha iyimser, enflasyonda ise daha tedbirli bir eğilim açıklandı. Bir anlamda FED kolay para politikasından (QE3) geri adım atarak  sıkı para politikasına 2013’de başlayabilir mesajını verdi. Kolay para politikası, bol para, parite hareketleri, enflasyon baskısı vs. döviz oynaklığına en hassas olan altın fiyatının yükselmesine yol açar, nitekim yıllardır altın fiyatının yükselmesine sebep şey kolay para politikası araçlarının kullanılmasından kaynaklanıyor.  Öte yanda, ekonomik toparlanma verileri, FED’in sıkı para politikasına açıklanan süreden önce geçmesine yol açarsa altın fiyatı tökezler. Geçtiğimiz haftalarda altın fiyatının düzeltmesi bu yüzdendi.



Teknik olarak, COMEX’de fonların net uzun pozisyonları 142.000 kontrat ‘a geriledi. (Şubat sonunda 190.000-Mart sonu 131.000). Çeşitli “altın beklenti anketleri”ne göre her iki yön olası. Bana kalırsa, kısa vadede altın beklenen tüm destek seviyelerini ziyaret etti. Açık pozisyon sayısı (open interest) düşerken altın fiyatının da düşmesi taze paranın piyasaya girmesinden ziyade uzun pozisyonları olanların satış faaliyetlerini gösterir. Diğer bir deyişle  taze parayla yeni açık pozisyonlar açmak yerine uzun pozisyonu olanların  satış yaptığı bir piyasa gözlüyorum. Bu eğilim (satış baskısı) kısa vadeli olumsuz olmakla birlikte geçicidir. Ancak, fonların uzun pozisyonlarını ne kadar azaltacağı konusunda piyasada farklı görüşler var. Dolayısıyla kısa vadede altın spekülasyonu için risk yönetim araçlarını sıkı bir şekilde uygulamak gerekir..