Advertisement

2014 yılında 2 ve 3. çeyrek için olumlu ekonomik beklentiler emtia fiyatlarında baskı oluşturabilir. Nitekim, küresel ekonomi ileriye dönük iyileşme momentumu sürecinde görünüyor. Çin, 6 aydan bu yana ilk defa büyüme beklentilerinde iyileşmeyi pekiştirirken Hindistan’da servis sektörü 17 ayın zirvesinde seyrediyor. ABD’de de ekonomik veriler toparlanma furyasına katılırken Avrupa Birliği’nde büyüme adına her türlü tedbir alınacağı açıklanıyor. Geçen hafta açıklanan sürpriz tarım dışı isdihdam rakamları ardından FED’in faiz oranlarını yükselme sürecinin de öne çekileceği beklentisi arttı. FED FUNDS vadeli kontratları 2015 ilk çeyreğinde yapılması olasılığını (implied) artan anket olasılığı ile gösteriyor.

Enerji piyasalarında çeşitli grafiklerde oluşan teknik hasar ve rekor net uzun pozisyon taşıyan fonların pozisyon kapatma riski  küresel petrol üretim artışı ile birlikte düşünüldüğünde, önümüzdeki günlerde fiyat baskısının devam edeceği düşünülebilir. Tahıl piyasalarında geçen hafta açıklanan ABD tarım Bakanlığı’nın (USDA) “bearish” raporu (WASDE) ile ekili alanlardaki aşırılık ve aşırı yüksek stoklar, özellikle, soya kompleksinde satış baskısı oluşturuyor. Belki, bu süreçden etkilenmeyecek sektör olarak endüstriyel ve kıymetli metal sektörü istisna olabilir. Altın, gümüş, platin ve paladyum piyasalarında görülen iyimserlik, bugünlerde yatırım aracı olarak bu enstrümanlara talebi desteklemeye devam ediyor. Bakır fiyatlarındaki sert yükseliş ise arz-talep denklemi ötesinde küresel toparlanmanın satın alındığı anlamına geliyor.


Altın (COMEX)

Altın fiyatı, Perşembe günü beklenenlerden çok daha iyi açıklanan tarım dışı istihdam rakamları (NFP) yanısıra Hindistan’da açıklanması beklenen bütçe detaylarını bir süre sindirmeye çalışacak gibi görünüyor. Sürpriz tarım dışı istihdam rakamları ardından FED’in varlık alımında kısıntıya devamı ve faiz oranlarını yükseltme beklentisinin öne çekilmesi altın fiyatı için olumsuz olabilir. ABD Ekonominin iyileşmesi doğal olarak ABD dolarını da güçlendirir.

Avrupa Birliği’de yönetim büyüme gayreti için sıra dışı tedbirler almaya, EURUSD paritesini olumsuz etkilemeye hazır olduğunu belirtiyor. Geçen hafta sonu bu gelişmeler çerçevesinde 1309.40 dolar/ons’a kadar gerileyen altın fiyatı bu seviyeden gelen alıcılar ile biraz toparladı. Altın fiyatı önünde önemli engel olan güçlü dolar teknik olarak 79.50 civarında belirgin bir destek oluşturup, sert bir çıkış sergiledi. ABD dolarının bu seviyeden tamam mı devam mı süreci elbette altın fiyatını etkileyecektir. Yani, doların seyri tekrar altın fiyatı için öne çıkmış görünüyor.

Hafta boyu baskı altında işlem gören dolar 79-79.50 taban desteği üzerinde kalmayı başardı. Perşembe günü açıklanan tarım dışı isdihdam rakamları ardından sert bir şekilde yükseldi. Geçen haftanın tepesi üzerinde (80.60) işlem görmesi dolar endeksini yeni momentum ile 81-81.50 direncine kadar taşıyabilir.

Çin’in ardından en fazla altın satın alan Hindistan’da ise yeni lider Narende Modi’nin altın önceki yönetimin uyguladığı altın ithalata kısıtlamalarını azaltacağı ve satın alma faaliyetine kolaylık getireceği beklentileri altın fiyatını destekliyor.

Teknik olarak, geçen haftanın altını olumsuz etkileyen verilerinin ardından 1300-1305 destek seviyesi kritik destek seviyesi oldu. Hafta boyu tatil nedeniyle sığ işlem koşulları gözlendi. Altın fiyatının kritik destek seviyesi 1300 ve altı riski olmakla birlikte yukarı yönlü yeni bir hamle için 1330 direnci aşılmalı. Bu senaryoda altın fiyatı ilk etapda 1350 ve ardından 1400 seviyelerine göz dikebilir. Şimdilik, 1300 dolar üzerinde iniş-çıkışlı seyir devam ediyor.



Paladyum (NYMEX)

Güney Afrika’da sonlanmış gibi görünen platin maden işçilerinin grevi ardından bu defa inşaat ve hizmet sektörü sendikalarının greve gitme tehditleri arz yönlü endişeleri devam ettiriyor. Talep yönünde ise giderek iyileşen küresel ekonomi, otomobil satışlarında sıradışı artış ve en önemlisi platin ve palladyum gibi kıymetli metallerin yatırım enstrümanı olarak talep görmesi yeni bir yükselme dalgasına yol açabilir. Paladyum ETF yatırımı 3 mio. ons ile rekor seviyeye yükseldi.

Ancak fiziki emtia piyasaları arz yönlü endişelere sert ve çabuk tepki verirken, istikrarlı talep artışına karşı aynı tepkiyi göstermezler. Dolayısıyla, yatırım yapmak anlamında yüksek seviyeden! hemen satın almak yerine düzeltme beklemek ve daha düşük seviyelerde satın alma fırsatı oluşabilir. Elbette, düzeltme yerine rallinin devam etmesi ile açıkda kalma riski olmakla birlikte, Haziran dip seviyesinden 47 dolar yüksek olan Eylül vadeli palladyum kontratı satın almak riskli görünüyor. Herhalde 50 günlük hareketli ortalaması civarı 825.0 dolar/ons’a kadar çekilmesi halinde daha iyi bir satın alma fırsatı oluşabilir.

Teknik olarak belirgin bir yükselme trendinde olan paladyum fiyatı Haziran ayında 50 günlük hareketli ortalama desteğine kadar geriledikten sonra 865 dolar/ons’a doğru yeni zirve çabasında başarılı oldu. Yükselme trendi devam ediyor ama kısa sürede gözlenen bu rallinin yeniden 50 günlük hareketli ortalamasını test etme olası (825 dolar/ons) satın alma fırsatı verebilir.