Bloomberght
Bloomberg HT Görüş Ateşan Aybars Petrol Orta Doğu'ya odaklı

Petrol Orta Doğu'ya odaklı

Giriş: 21 Şubat 2011, Pazartesi 08:37
Güncelleme: 21 Şubat 2011, Pazartesi 08:37

Bilindiği gibi su ile yağ karışmaz ama emtia dünyasında altın ve petrol enflasyon kokteylinde karışır ve hem ekonomik, hem politik olaylara birlikte tepki gösterirler. Ancak son günlerde altın fiyatı yükselmesine rağmen petrol fiyatında gerileme ile negatif korelasyon sergiliyorlar. Orta Doğu olayları ile petrole hücum bekleyen fonların ve spekülatörlerin açık pozisyonları köşeye şıkıştırma beklentisi vardı. Ancak bu beklenti gerçekleşmedi ve petrol fiyatı yeni dip yaptı. Oysa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da taşlar yerinden oynuyor. Genel olarak petrol ihraç eden bu ülkelerin baskıcı rejimleri, enerji alt yapı (infrastrüktür) yatırımları yerine petrol ihraç edilmesine yönelik yapılandırılmışlardır. Örneğin, İran’da petrol var ama rafineri yetmezliğinden halk benzin bulmakta zorlanıyor. Yükselen petrol fiyatının vatandaşa faydası olmazken gıda fiyatlarının da artması bardağı taşıran damla oldu. İran'ın nükleer programında karşıt görüşler oluşmaya başlarken vatandaş ise iş, aş olmayınca nükleer programdan ‘bana ne’ demeye başladı. Nitekim, İran’ın savaş gemilerini yola çıkarması nükleer programa destek amaçlı İsrail'i kışkırtmak. Eğer İsrail provakasyon deyip sessiz kalırsa tüm plan suya düşer ve petrol fiyatı da beraberinde..

Petrol piyasası önemli yol ayrımında ve yatırım bu günlerde son derece tehlikeli, olağanüstü belirsiz bir süreç yaşanıyor. Bir yanda küresel yüksek petrol stokları, Çin’in enflasyonu önleme çabaları, diğer yanda Portekiz ve diğerlerinin kurtarılma çabaları ile Orta Doğu'da durulması olanaksız toplumsal olaylar ve arz problemleri petrol fiyatını her an 60 dolar/varile de geriletebilir, 100 dolar/varil üzerine de taşıyabilir. Arz yönlü problemlerin (Force–Majore) öne çıkması halinde spekülatörlerin de etkisi ile petrol fiyatı 2008 kriz öncesi rekor seviyelere taşınabilir ve maliyet kaynaklı (cost-pull) enflasyonu beraberinde getirir. Zaten, aşırı likidite ve özellikle ısınan Asya ekonomileri ile talep yönlü (demand-pull) enflasyonun içindeyiz.

Teknik olarak, Mart teslimatı olan NYMEX ham petrol fiyatı 2.5 ayın en düşük seviyesi 85.00 dolar/varile geriledikten sonra Mısır’da gelişmelerin arz problemi endişesi ile 92.84 seviyesine tırmandıktan sonra tekrar düşerek yeni dip (83.40) yaptı. Ayı tuzağı (bear trap) olup olmadığı 50 günlük hareketli ortalama direncinin aşılmasına bağlı. Aksi halde bir sonraki destek seviyesi 80.00 dolar/varil.

Nasıl bir strateji?

Mayıs vadeli NYMEX ham petrolünün bir miktar zayıflayacağını düşünen yatırımcılar için klasik ‘bear put spread’ (satım opsiyonları ile yapılan düşüş spredi) ideal strateji olarak görülüyor. Petrol fiyatında dramatik yükseliş ya da düşüşlerden etkilenmeyen bir strateji. Mayıs vade petrol opsiyonlarının 55 günü var. Bu süre içinde ya da vade sonunda petrol fiyatının 85 veya altına düşmesi halinde bu strateji 1500 dolar yatırımı 5000 dolara çıkarabilir (3500 dolar net kar).

Maksimum risk 1500 usd/ Maksimum kazanç 3500 usd/ Oynaklığın artması bu stratejiyi etkilemez.

Mayıs vade Petrol opsiyonun kar/zarar grafiği