Advertisement

Avrupa Birliğinde Yunanistan parlamentosunun kemer sıkma politikalarının desteklenmesi ile birlikte altın başta olmak üzere güven enstrümanlarına talep azalıyor ve risk alma eğilimi artıyor.

Şimdiden, AB Merkez Bankası Başkanı gelecek hafta faiz oranlarını artırabileceğini söylüyor. Öte yanda, ABD’de kolay para politikası (QE2) geçen hafta sona erdi ve QE3 için masada yeni bir şey yok. Dolayısı ile dolar ve tahvil fiyatları düşerek risk iştahı yükseliyor. Ayrıca, Çin’de de ekonomik büyüme rakamlarındaki endişeler emtia piyasalarında talebi azaltıyor.

Önümüzdeki haftalarda güvene kaçış ya da risk iştahının artması konusunda yatırımcılar ABD’de borç tavanının saptanması ile ilgili kafa yorup piyasalara yön vereceklerdir. 02 Ağustos’ta karara bağlanacak taban için tartışmalar Temmuz ortasında hızlanabilir.

Mevsimsel eğilim açısından Temmuz ve Ağustos ayları altın talebinin azaldığı dönemdir. Birçok yatırımcılar Eylül’e kadar bekleyip daha düşük seviyeden satın almayı amaçlarlar. Bu süreçte farklılık muhtemelen Asya ve Hindistan talebi ile değişebilir.

Hedge fonlar, büyük spekülatör gibi ‘yönetilen para’ya bakıldığında altın uzun pozisyonlarının azaldığını gözlüyoruz. Günlük grafikte bunun olumsuz etkisi görülüyor. Bu hafta Pazartesi günü Amerika’nın tatil olması altın piyasasında Cuma günü açıklanacak istihdam verilerine kadar sakin bir seyir izleyebilir.



21-28 Haziran tarihli derinlik raporunda fonların altın uzun pozisyon sayısı bir önceki haftaya göre % 18 düşüş ile 194,557 kontrata geriledi. Önceki analizimde piyasanın 230,000 kontrat civarındaki net uzun pozisyon miktarının taşımakta zorlandığından bahsetmiştim. Kısa vadede aşırı pahalı bölgede olan piyasa beklenen düzeltme hareketini yaptı ve fon satışları ile altın 1500.0 doların altında işlem görüyor.

OI (Açık Pozisyon) rakamlarında ise bir önceki haftaya göre % 6’lık düşüş var. Fiyatlarda yaşanan düşüşün OI rakamlarındaki gerileme ile desteklenmesi kısa vadeli bearish (ayı piyasası) görünümü destekliyor.

Öte yanda geçmiş dönem hareketlerinden izlediğim kadarı ile 170,000-180,000 kontrat civarındaki fon uzun pozisyon miktarı önemli destek seviyesi. 28 Haziran tarihinden bu yana yaşanan fiyat hareketine bakarak yeni haftaya yukarıda belirttiğim destek seviyelerine yakın başladığımızı anlıyorum. Dolayısı ile orta vadeli hareket için bir karar noktasındayız.

Bu seviyelerde yeni alıcıların gelmemesi şimdilik kısa vadeli olan aşağı yönlü düzeltme hareketini derinleştirir. Aksi takdirde teknik olarak piyasanın yukarı yönlü tepki için uygun seviyede olması yeni alıcıları piyasaya çeker. Sanırım mevsimselliğin etkisi ile azalan fiziki talep profesyonel yatırımcıyı bir süre daha piyasa dışında kalma ve daha iyi noktadan alış yapma eğilimine yönlendirebilir.

Bu noktada uzun vadeli yükseliş trendine inanan altın yatırımcısın bir miktar alım yapması ve kalan miktar için bir sonraki hareketi beklemesi makul olacaktır. Düzeltme süreci dramatik boyutlara varmadan altın fiyatı mevsimselliğin de etkisi ile bir kaç ay oyalanabilir ama unutmayalım,  piyasa bir süre sonra yükselme trendine geri dönecek.


Teknik olarak, COMEX Altın fiyatı bir buçuk hafta içinde 70.0 dolar geriledi. Altın, artık sadece zayıf değil trend dönüşü konusunda petrol ile birlikte yol ayırımında. 1475.0 dolar desteği şimdilik uzun pozisyon tutanlar (bulls) tarafından savunuluyor. Ancak, fonların ve spekülatörlerin uzun pozisyon rakamları hala yüksek, satış devam edebilir.

Geçen haftanın hareketi ile altın fiyatı yılbaşından bu yana savunduğu ana yükselme trendini kırdı ve 50 günlük hareketli ortalaması altında işlem görüyor. 1475.0 dolar kritik destek seviyesinin tekrar ziyaret edilmesi ya da ihlal edilmesi 1440.0 dolar seviyesindeki % 50 fibo desteğine (28 Şubat-02 Mayıs yükselişi) yol açar.  Zaten uzun dönem desteği de 1430.0 dolar seviyesinde görülüyor.