ABD Federal Rezerv’in geçen hafta “ekonomide durgunluk endişesi devam ediyor” tonunda sürpriz açıklaması ile emtia talebine olumsuz etki yapacağı endişesi tüm emtia fiyatlarının yıl boyu kazanımlarının kısa sürede fazlasıyla geri alınmasına yol açtı. Küresel para birimlerine karşı güçlü dolar emtia fiyatlarında gerileme sebebi olmakla birlikte daha önemlisi, CRB ve benzeri endekslerden görüldüğü gibi “küresel de-leverage” diye tanımlanan fiyatın doğru seviyesini arayışı öne çıkıyor. Bilindiği gibi, hükümetler alışıldık “self servis” istatistikleriyle gidişatı makul göstermeye çalışırken emtia fiyatları %300’lere varan seviyelere tırmanmışlardı.
Tahıl fiyatları adeta bir iklim ve üretim felaketini fiyatlamaya başlamış, bakır fiyatı Çin dışında alıcılar için kullanımı imkansız ölçüde pahalı olmuş, pamuk fiyatı ipek fiyatına dönüşmüş, petrol fiyatı OPEC artık üretim yapmıyormuş gibi yükselmişti. Elbette, nüfus artışı ve spekülasyon ile “yeni normal” kabul edilmiş görünüyordu.
Ancak, 20 yıllık ortalamalarına kıyasla çok yüksek olan ham madde fiyatları mega-düzeltme sürecine başladılar. Bu anormal süreçte altın diğer emtialardan farklı davranarak istisna olabilir. Hükümetlerin para birimleri üzerine kontrolü kaybettikleri dönemlerde kıymetli metaller, özellikle altın tüm zamanların test’ini başarı ile atlatmış bir güven aracı olarak aynı fonksiyonuna devam edecektir. Diğerleri ile kıyasalanamaz. Çünkü altın’ın fiyatı, dünya nufusunun %99’u için bir önem taşımaz. 100 dolar yada 50.000 dolar/ons sıradan vatandaş için hiçbir şey ifade etmez. Zira, altın diğer emtialar gibi tüketilmez. Ama, eğer petrol fiyatı 200 dolar/varil’e yükselirse, ulaşım maliyetlerinden kullandığımız plastik malzemeye, çiftçinin girdi maliyetinden aklımıza gelen herşeye kadar fiyatlar artar, pahalı olur. Eğer buğday fiyatı yükselirse, açlık, famine, kitlesel ayaklanmalar vs.. liste genişleyebilir.
Altın için haftalık teknik yorum
Altın fiyatı 1923.7/ 1917.9 dolar’da iki kez denemesine rağmen yukarı yönde kıramadı ve sert bir şekilde düzeltmeye başlayarak bir süre için bu tepe seviyelerini geride bıraktı. Satış baskısı topyekün emtialarda sert olmakla birlikte altın için geçici olacaktır. Ancak, hatırlanırsa, sadece iki ay önce 1475 dolar/ons seviyesi direnç olarak görülüyordu ve bu seviye kırılmadığı sürece teknik olarak yükselme trendi bozulmaz. Birkaç hafta içinde 1631.7 dolara kadar sert düşüşe rağmen altında “bearish” değilim.
Küresel belirsizlik ve Merkez bankalarının kolay para politikaları devam ettikçe altın’a da taleb devam edecektir. Kısa vadede gerileme 1575 dolar’a kadar devam edebilir. CME, altın ve gümüş işlemlerinde oynaklığı azalmak amacıyla teminatları ciddi ölçüde yükseltti (26 eylül itibarı ile altın kontratları için teminat %21 artışla 11475, gümüş ise %16 artışla 24975 dolara yükseltildi).
Gümüş için haftalık teknik yorum
49.82 tepe seviyesinden gerileyen gümüş fiyatı, 32.30 desteğinin kırılması ile 29.84 dolara kadar geriledi. Önümüzdeki günlerde 26.75 dolarda önemli desteğini test etmek isteyebilir. Hatta genel emtia mega-düzeltme sürecinde altın’dan farklı olarak diğerleri gibi daha da zayıflayıp önemli destek seviyesi olan 21.50 dolar/ond bile görülebilir. Yukarı seviyede 33.45 dolar kısa dönemli direnç olarak görülüyor, aşarsa bile 38.75 ile sınırlı olmalıdır. Hatta bu seviye yeni bir satış dalgasını tetikleyebilir. Uzun vade penceresinden bakılırsa, 4982 den başlayan sert düşüş ile 4 dolar/ons seviyesinden başlayan yükseliş piyasası (bull market) sona ermiş görülüyor.