Advertisement

AB’de merkez bankaları zor durumda olan bankalara alışıldık dışında ilave yardım paketleri tasarlarken, siyasiler daha kararlı ve ikna edici bir şekilde merkez bankalarını desteklemeleri geçen hafta piyasalarda risk eğilimi biraz yüksedi, veri akışı da destekleyiciydi. Biraz iyimser beklentilere rağmen piyasalar genelde küresel yavaşlamaya odaklı finansal krizin devam edeceği endişesini geride bırakmış değil. Şimdilik dolar stabilize olup bir miktar geriledi ve bu haliyle dolar, emtia fiyatlarına olumlu etki yapıyor. S&P GSCI endeksi geçen hafta özellikle enerji sektöründe toparlanma ile bir aydan bu yana ilk kez yükseldi, paraşütsüz düşen bakır fiyatında toparlanma endüstri metallerine yansıdı. Ancak, siyasiler mali politikaları iyileştirmez ve yapısal sorunlara el atmazlarsa piyasalarda iyimserlik geçici olur. Temel verilerin desteklememesine rağmen geçtiğimiz haftalarda sert satışların 2008-09 da olduğu gibi daha da ciddi olabileceği endişesi henüz geçmiş değil.

Petrol

Ekonomik büyüme endişeleri ve Libya petrol tesislerinin beklenenden önce üretime başlaması ile WTI ham petrol 75 dolar/varil,  Brent ise 100 dolar/varil altına düştükden sonra geçen haftanın iyimserliği ve daha önemlisi petrol stoklarında sürpriz azalma genel olarak enerji fiyatlarında toparlanmayı tetikledi. ABD ham petrol stokları 5 yıl ortalamasının en düşük seviyesine (Kasım 2008) geriledi. Ayrıca, diğer bir destekleyici veri ise petrol fiyatının daha fazla değer kaybetmesinin OPEC ve Rusya’da gelir ve bütçe problemlerine yol açacağı endişesi ile  Suudi Arabistan’ın aşırı üretimini frenleyebileceğiydi.  Ama, tüm bu olumlu verilerin kalıcı olup olmayacağı yada ne kadar etkili olacağı konusunda emin değilim. Zira, kısa vadeli toparlamaya rağmen ileriye dönük talep verileri (Forward Curve) hala küresel ekonomilerde zayıflamayı satın alıyor. Önümüzdeki haftalarda petrol fiyatlarında dip seviyeler yeniden zorlanabilir.



Altın (COMEX)

Altın fiyatı son bir ay sert düşüşler ardından 1650 cıvarında denge arıyor. Kısa sürede çok değer kaybetmesine rağmen ETF ve külçe satışlarında azalma dramatik ölçülerde değil. Fonların uzun pozisyonlarında aşırı daralma olmasına rağmen en büyük ETF (SPDR Gold Trust)  hala rekor seviyede tutunuyor. Dolayısıyla uzun vade için temel verilerde önemli bir değişiklik yok. ABD ve AB’de ekonomik veriler can sıkıcı, umutsuz, Merkez Bankaları faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutuyor ve gelişmeler yatırım iştahını desteklemekden çok güven talebini artırmaya yönelik değerlendiriliyor. Kısaca altın diğer emtialara kıyasla yıl başından bu yana en iyi yatırım araçların başında geliyor ve bu özelliği en iyi şekilde altın/platin spread’inde görülüyor. Bilindiği gibi platin altından kıymetli bir metal olarak algılanır, nadiren fiyatı altın fiyatının altına düşer. Oysa, Şubat ayından bu yana altın ve platin fiyatı arasındaki fark (spread) altın lehine açılıyor. Altın daha pahalı. Yani, altına olan güven talebi platin’in endüstri talebi üzerinde seyretmeye devam ediyor.


Uzun vade için her tür müdahaleye rağmen altın fiyatının yeni zirvelere tırmanacağı beklentim olmakla birlikte bir süre altın piyasasında hareketliliğin azalacağını sanıyorum. Zira, altının para yerine ikame düşüncesi,  politika yapıcılarının sorunsuz en iyi silahı para basma eylemini sabote edeceği gibi diğer emtialardan farklı olarak sıradan vatandaşın yakından takip ettiği ve enflasyon barometresi olarak politikacıları köşeye sıkıştıracağı bir yatırım aracıdır. Arka plana itilmesi için her tür çaba ve hile kanımca esirgenmeyecektir. Sanırım, altın piyasasında bir süre oynaklığın azalacağı yatay bir seyir devam edecektir.


Uzun vade teknik açıdan altın grafiği %50 Fibo düzeltmesi altında (1720 dolar) denge arıyor. 1540 desteğinin kırılması ile oyun biter ve altın fiyatı daha düşük seviyelerde işlem görerek bir süre sahneden çekilir. Ancak, 1720 üzerinde ikili zirve (1920 dolar) hedeflenir ve kırılması halinde teknik ölçüm olarak 2110 dolar gündeme gelir.

Gümüş geriden geliyor

Aralık vade gümüş fiyatı altın fiyatını mimiklese bile gümüşün endüstride daha fazla kullanımı ve büyüme endişelerinden kaynaklanan satış baskısı ve oynaklığı daha sert ve dramatik oluyor. Gümüş fiyatı, 1980 ile kıyaslandığında enflasyona uyarlamalı fiyatları açısından altın fiyatından çok daha düşük ve yatırım aracı olarak getiri potansiyeli daha yüksek. Altın ve platin fiyatının sıradan vatandaşın alım gücü ötesinde değerlenmesi ile ‘ucuz altın’ alternatifi olarak gümüş talebinin artacağı bekleniyor.