Advertisement

Turizm sektörü, geçmiş yılların yaralarını sardı, hedef büyüttü. 2018 yılında turist sayısı 40 milyona yaklaştı gelirler yıllık yüzde 13'lük artışla 29,5 milyar dolara ulaştı.

TÜİK verisine göre, 2017'de 681 dolar olan kişi başına harcama her ne kadar 2018'de 647 dolara gerilese de turizm sektörü temsilcileri, bu veriye anlık giriş çıkış yapanların harcamalarının da dahil edildiğini o nedenle gerçek kişi başı harcamanın 800-900 euro bandında olduğunu söylüyor.

Gelirler tarafında iyileşmenin 2019'da daha da güçlenmesi bekleniyor. EMITT Fuarı'nda konuşan Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2019 itibariyle kişi başı gecelik gelirin de açıklanacağını kaydederek 2017'de kişi başı gecelik gelirin 63,2 dolardan 2018'de tahmini 66,5 dolara çıktığını söyledi. 2019 yılında TÜİK bu veriyi de açıklamaya başlayacak.

Talep ve maliyetlerdeki artış otel oda fiyatlarına yansıdı. Bazı beş yıldızlı otellerin fiyatları geçen yıla kıyasla yüzde 100'e varan oranda arttı. Yabancı ilgisindeki artışın da etkisiyle bazı oteller yerli turiste ayırdığı payı düşürdü. Dış talep artıyor fakat iç pazarda şimdilik aynı oranda hareket yok. Vatandaş, rotayı görece daha ucuz tesislere kırdı.

Sorularımızı yanıtlayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, yurtdışı pazarlarda erken rezervasyonlarda ciddi artış olduğunu fakat iç pazarda fiyat artışlarından dolayı düşüş görüldüğünü belirtti. Kurdaki anı yükselişten dolayı otellerin pazarlamalarını yurtdışına yönelttiklerini kaydeden Bağlıkaya, "Yerli turistte erken rezervasyonda daralmadan bahsediliyor ama sezon içinde toparlayacaktır, iç turizmde rakamları arttırarak devam edeceğimizi düşünüyorum. Turizm sektöründe 2019 yılında sıkıntı gözükmüyor. Mart sonunda rakamlar netleşir" değerlendirmesinde bulundu.

İÇ PAZARDA YÜZDE 15 DARALMA BEKLENTİSİ

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar ise, erken rezervasyonlarda kişi sayısını korumakla birlikte ciroda yüzde 27 artış olduğunu söyledi.

"Fiyatların ortalama yüzde 50-60 arttığı bir noktada yüzde 27'lik ciro artışı, ekonomik tesislere yönelimin arttığını gösteriyor" diyen Vardar'a göre bu dönemde geceleme sayısında da düşüş yaşanmış. Yerli turistin beklemede olduğuna dikkat çeken Vardar, "Ne yazıkki otel fiyatlarının düşeceğini bekliyorlar. 2014'te de bunu yaşadık. Erken rezervasyonu alan belirli bir kitle daha uygun fiyatla karşılaştı. Fiyatlar daha da artacak gibi gözüküyor. Nisan sonunda erken rezervasyon oranları azalacak" diyor ve ekliyor "Fiyatların belirli ölçüde artması ve dolulukların yükselmesiyle iç pazarda kişi sayısında yüzde 15 daralma olacağını düşünüyorum."

Kuşkusuz kişi başı gelirde hedeflerin tutması için fiyat artışları kaçınılmaz. Fakat erken rezervasyonlardaki tablo, oda fiyatlarının yabancı turist için her ne kadar uygun olsa da, yerli turistin bütçesini aştığının göstergesi.

En azından son dakika tatil planı yapacak vatandaşlar, ekstra bedel ödemeyi göze almalı.