Piyasaların elinin ayarı kaçtı mı?
Morgan Stanley'in yapmış olduğu bir anket var. Ankette hedge fonlarına Ocak ayında gelişmekte olan ülkelerde ne kadar pozisyonları olduğu sorulmuş. Cevaplar; "Underweight", yani ortalamada taşıdığımızın altında bir oran, "Market weight", yani ortalama seviyelerinde ve "Overweight", normalde taşıdığımızın üzerinde bir oran şeklinde verilmiş.
Ocak ayında aynı ankete "%20 oranında overweight pozisyonu taşıyorum" diyen hedge fonlarının aynı soruya cevabı Şubat ayında % 44'e çıkmış. Yani Ocak ayında yaşanan ralli öncesinde ve sırasında toplam fonların sadece %20'si bu yükselişin hakkını verecek bir gelişen ülke hisse senedi portföyü taşırken, Şubat ayında bu oran %44'lere kadar yükselmiş. İlk sonuç, fonlar, yılın ilk aylarında olduğu gibi artık boş portföylerle değil, daha yüklü pozisyonlarla bu rallinin içinde olduğu.
Diğer taraftan Morgan Stanley stratejistlerini korkutan bir başka sonuç daha çıkıyor ortaya. 1991 yılından bu yana aylık bazda portföy değişiminde (%20 'den %44'e) yaşanan en büyük değişim yaşanmış bu ay. Bir başka deyişle, "binmekte geç kaldığını düşünen herkes atlamış son vagondan da olsa trene". Bu sebeple Morgan Stanley bu orandaki yükselişin çok normal olmadığını ve piyasanın 'overcrowded', yani gereksiz kalabalık olduğunu düşünüyor.
Bir başka nokta da; gelişen ülke hisse senetlerinin yıl başından beri ortalama %12 yukarı çıkışı. Gelişmiş ülke hisselerinde ortalama %6 çivarında prim varken, EM 'de %12'ye çıkan prim dikkat çekiyor. Aradaki 6 puanlık fark belki yılın ortasında ya da sonuna doğru kabul edilebilir bir oran, ama daha yalnızca 1.5 ay geride kalmışken, gelişen ülke hisse senetlerinin 6 puanlık fark atmış olması çok alışılmış bir şey değil. Morgan Stanley bu sebeple EM'in fazla çıktığını düşünüyor.
IMKB başta olmak üzere ben de EM'de 2012'ye yayılması gereken yükselişin suni olarak 1.5 aya toplandığını ve piyasanın EM'de fazla kalabalıklaştığını düşünüyorum. Ani geri çekilmelere ve zamansız satışlara hazırlıklı olmak lazım.