Küresel krizin etkileri, yüzünü en sert hali ile Kuzey Afrika'da gösteriyor
Krizin etkisi ile enflasyon, işsizlik ve yoksulluğun etkilerinin daha sert hissedildiği Kuzey Afrika’da Tunus’un ardından Mısır’da halk ayaklandı ve hükümeti istifaya çağırıyor. Son 2 yıldan beri batık bankaların borçlarının devletlerin üstüne yıkıldığı, ülkelerin sessiz ve derinden kurtarıldığı ve para basılarak atlatılmaya çalışılan kriz, gerçek ve en soğuk yüzünü Tunus ve Mısır’da gösteriyor.
200 milyar dolar büyüklüğü ile Kuzey Afrika’nın önemli ekonomisi olan Mısır’da ayaklanma piyasaları ürküttü. Yüzde 12'ye yaklaşan enflasyonu ve yüzde 6'ya yaklaşan cari açığı ile çok da iyi durumda olmayan Mısır ekonomisi küresel krizin kurbanlarından biri oldu.
Ancak olayların sadece Mısır’la sınırlı kalamayacağı endişesi bütün Orta Doğu ülkelerinde sert satışların görülmesine yol açıyor.
Son 15 günde Mısır Borsa’sı yüzde 20 değer kaybederken, 5 yıllık Mısır CDS (Risk Primleri) 430 baz puan çıkarak son 2 yılın zirvesine çıktı. Ayaklanmaların diğer ülkelere atlama endişesi ile satışların diğer ülkere de yansıdığını görüyoruz. İsrail 5 yıllık CDS fiyatı +146 puana, Suudi Arabistan’ınki ise +110 puana yükseldi. Domino etkisinden korkan yatırımcıların panik satışları bütün bölgede hissediliyor.
Bu olaylar bize şu ana kadar kriz "V" şeklinde mi yoksa "U" şeklinde mi atlatılacak diye sorular sorarak geçirdiğimiz 2011 yılında ‘daha ciddi’ sorunlarımız olduğunu bir kez daha hatırlattı.