Advertisement

Bu soru şu ara çok sorulan ve cevabı konusunda net bir fikir birliğinin olmadığı bir konu. Bazı ekonomistler TL'de bu yükselişin geçici olduğunu ve özellikle seçimler sonrasında kurun tekrar 1,40'lı seviyelere geri geleceğini düşünüyor. Hatta bazıları özellikle olası bir not arttırımı ardından bu seviyenin de altını bekliyor.

Ben bu seviyelerin kalıcı olduğunu ve olası yukarı yönlü hareketlerin aşağıya salınımlara oranla daha büyük ihtimal olduğunu düşünüyorum. Sadece bir ihtimalle bu durum değişebilir; o da Merkez Bankası’nın tekrar sıcak paraya göz kırpması ve faiz artırma noktasında vereceği güçlü sinyaller olacaktır. Böyle bir durum şu an için ön görülmüyor ancak eğer kurda istikrarı bozacak seviyelere ulaşılırsa o zaman bu ihtimali de göz ardı etmemek lazım.

Grafikte de görüleceği gibi ‘sıcak para’ olarak tabir edilen kısa süreli portföy hareketleri özellikle Asya kurlarında oldukça etkin. Yani gelişmekte olan ülke fonlarına yatırım yapan fonlar, geçtiğimiz 1 yıl boyunca ellerindeki kaynakları faiz arttıran ya da enflasyon konusunda hassas olan Asya ülkelerine akıtmışlar. Bu konu geçtiğimiz Kasım ayına kadar bizim için de geçerliydi. Ancak o tarihten sonra önce Merkez Bankası’nın sıcak para karşıtı aldığı önlemler, daha sonra da yükselen petrol fiyatları ve artan cari açık vurgusuyla TL'ye olan ilgi azaldı. Gelinen nokta da -zaten geçen seneye göre- gelişmekte olan ülkelere azalan miktarda gelen para bizim gibi göreceli olarak düşük faiz veren ülke kurlarına satış getiriyor.

Sonuçta kurda Merkez Bankası tekrar Ortodoks politikalara dönmediği sürece TL'nin tekrar eski seviyelere dönmesi bence sürpriz olur.