Türk Lirası ve İMKB 'deki düşüş devam edecek mi?
Yazının yazıldığı şu anlarda Türk Lirası'nda 1,7270 ve sepet kurda da 2,10 seviyeleri aşıldı. Yani yıl başından beri TL'nin dolara karşı değer kaybı % 11 seviyesini buldu. Sepet Kurdaki değer kaybı ise %17 ile daha yüksek bir orana işaret ediyor. İMKB'ye baktığımızda da benzer bir resim görüyoruz. İMKB 100'ün yıl başından beri değer kaybı % 11 seviyesinde.
Peki bu değer kayıpları benzer ülkelerde görülüyor mu?
Bu sorunun cevabı biraz karışık. İMKB cephesinden baktığımızda durum çok kötü görünmüyor. Grafiktede görüldüğü gibi İMKB 100 yıl başından bu yana % 11 aşağıdayken, Brezilya Bovespa Borsası % 13, Hindistan Bombay Borsası % 9 ve Meksika Mexbol % 8 aşağıda seyrediyor. Yani bizden daha kötü performans gösteren de var; bir miktar daha iyi olan, ancak yıl başından beri ekside olan ciddi sayıda endeks de.
Ancak soruya Türk Lirası cinsinden baktığımızda resim değişiyor. Türk Lirası yıl başından bu yana bir yere gitmeyen ABD dolarına karşı bu derece değer kaybeden tek gelişmekte olan ülke kuru. Aşağıda gelişmekte olan ülke kurlarının ABD dolarına karşı yıl başından bu güne getirilerini sıraladım. Sadece bu listeye bakmak bile Türk piyasaları üzerinde yatırımcının gördüğü en büyük riskin nerede olduğunu bize çok net gösteriyor.
KUR ABD Doları'na karşı yıl başından bu güne
Macaristan Forint +% 10,5
Rusya Ruble +% 10,00
Cek Koruna + %10,00
Güney Kore Won + % 6,65
Breziya Real +% 6,00
Hindistan Ruppi +% 0,66
Güney Afrika Rand - % 3,35
Arjantin Peso -% 4,02
Türk lirası - %10,50
Görüldüğü gibi yatırımcılar 700 milyar doların üzerindeki GSMH'sı bulunan Türkiye'nin, Kasım ayından beri % 9 seviyesinde seyreden cari açığa karşı aldığı önlemler karşısında ikna olmuş değil. Alınan önlemlerin bu büyüklükte bir ekonominin yeterince hızla soğuyup, cari açığı da % 5 seviyelerine getireceğine inancı yok.
Bunun üzerine bir de geçen hafta Merkez Bankası'nın 'sıkılaştırıcı önlemlerde sona geldik, gerekirse genişletici önlemleri alabilirim' açıklaması gelince, piyasalardaki huzursuzluk iyice arttı. Merkez ve Hükümet tarafından ümidini kesen piyasa şu an kur üzerinden cari açık düzeltmesini kendisi yapıyor.
Bu durumda kurda günlük dalgalanmanın artacağına kesinlikle inanabiliriz. Kurun yukarı gitme ihtimali aşağıa gitme ihtimalinden daha yüksek; bu da başka bir ciddi ihtimal. Ancak küçük yatırımcının kur üzerinden pozisyon (her iki yönede) alması bence şu an en riskli hareket olacaktır. Çünkü şu an TL'de görülen volatilitenin kontrolü ve fiyatlanması çok zor.
İMKB için de söylenebilecek tek şey; kurdaki belirsizlik ve değer kaybı devam ettiği sürece endekste satış baskısı artarak devam edecektir. Kurun sabitlendiği yerde kısa süreli bir ralli yaşanabilir, ancak sonrasında % 25'lik devalüasyonun muhasabesi yapılacaktır. Bu süreçte hisse bazlı hareketlenme olabilir; ancak endeksin bir yere gitmesi zor görülüyor.