Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (26 Temmuz'da biten hafta)
Temmuz ayı takvim yapısı bu ayın verilerinin beş haftalık periyotlara yayılmasına sebep oldu. Bu yüzden, 72 verinin yayınlandığı ve nispeten sakin geçen bu hafta %11 sürpriz, ancak %22 şok ile bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Üç bölgeden de net olumsuz haberler geldi ve küresel altı haftalık sinyal ABD, Asya ve Avrupa ile birlikte çizginin altında kaldı.
Geride bıraktığımız hafta ile birlikte ABD üst üste üçüncü kez sürprizlerden (%11) daha çok şok (%16) üretti. Ulusal düzeyde, Haziran ayındaki makine (%2,4) ve elektrik ekipman siparişlerinin (%3,1) artması ile birlikte toplam olarak sermaye malı siparişlerinin (savunma ve uçak dışı), geçen aya göre %1,9’luk artış göstermesi büyük bir sürpriz oldu. Stokların geçen aya kıyasla sadece %0,3 ve sevkiyatların %0,6 artmasından dolayı sermaye malları stokları/sevkiyat oranında hafif düşüş gözlemledik. Sermaye malları siparişlerinin yenilenen gücü, ABD endüstrisinin nihayet 2018'in dördüncü çeyreğinde ortaya çıkan ve muhtemelen belirsiz uluslararası ticaret ortamının genişlettiği arz ve talep arasındaki dengesizlikten çıkış yolunda müzakere ettiğini ortaya koydu. Bununla birlikte, ticaret zayıf kalmaya devam ediyor ve haziran ayı emtia ürün ticareti tahminleri, ihracatın geçen aya göre %2,7 ve ithalatın %2,2 azaldığını bizlere gösteriyor. Asıl şok ise 10 puanlık gerileme ile -12’ye düşen Richmond Fed’in Temmuz ayı üretim endeksinde görüldü (Ocak 2013’ten beri en kötü sonuç).
Tıpkı ABD gibi Asya da üst üste üçüncü negatif haftasını geride bıraktı (%7 sürpriz, ancak %18 şok). Gelecek hafta yayınlanacak olan veri miktarı önceki iki haftada görünenden iki kat fazla olacak, bu nedenle Asya’nın altı haftalık sinyalinin zayıflayacağını söylemek için oldukça erken. Bu hafta elde ettiğimiz veriler, Çin’in yerel baskınlığının artık eskisi gibi aşikar olmadığı bir dönemde Kuzey Doğu Asya’nın sanayi üretiminin coğrafi olarak yeniden dağıtılmasıyla ilgili soruları gündeme getiriyor. Haberler şu anda çelişkili:
- Hong Kong’un Haziran ayı ihracatı geçen yıla göre tarihsel mevsim eğiliminin 2,2 standart sapması kadar altında kalarak %9 düştü. Bunun nedeni toplam ihracatın %53’ünü oluşturan Çin’e ihrcatın %10,6 düşmesiydi. İthalat da%7,5 azaldı.
- Tayvan'ın Haziran ayı ekonomik izleme göstergesi, makine/elektronik ürünleri ithalatının ve istikrarlı ihracatın artmasıyla 3 puan topladı.
Geçtiğimiz iki haftadan farklı olarak, Avrupa bu sefer kurtarıcı rolünde olmadı ve %32 şok ve %16 sürpriz üretti. Her ne kadar Almanya dışı Avrupa Bölgesini henüz kapsamlı bir şekilde aşağı çekilmemiş olsa da Almanya bölgedeki dıkıntıların merkeziydi. Bu hafta, Temmuz IFO anketi ile bizleri gözyaşına boğma sırası Almanya’daydı: Genel iş ortamı endeksi, altı aylık beklentisinin Temmuz 2009'dan bu yana görülmeyen seviyelere gerilemesi ve üreticinin mevcut koşullara ilişkin değerlendirmesinin Şubat 2009'dan bu yana en zayıf sonucunu vermesi ile Nisan 2013'ten bu yana en kötü düşüşünü gösterdi.