Advertisement

Geçen hafta yayınlanan yazımda merkez bankalarının farklı yaklaşımlarına dikkat çekmiştim. Bu hafta merkez bankalarının altın taleplerinin fiyatların daha da aşağı yönlü hareket etmesini önlediğini görmekteyiz. Bunun yanında mevsimsel olarak oluşan talebin fiyatlarında alım için uygun seviyelere ulaştığına kanaat getiren altın yatırımcıları ve takı üreticileri tarafından artması fiyatlar üzerinde olumlu bir hava yarattı.1.400 ons seviyelerinin öneminin artığını söylemek istiyorum.Çin ve ABD ekonomik verileri yakından takip edilmeli ki burada en önemli  konu ABD tarafında parasal genişlemenin daha ne kadar devam edeceği sorusunun yanıtı olacaktır. Evet, ETF'lerde altın ve hatta gümüş varlıkları azalıyor ama merkez bankalarının stratejik olarak altın alımı yönündeki tavırlarının devam etmesi  fiyatları şimdilik dengede tutacaktır.

Bakıldığında altın fiyatlarındaki düşüşlerin daha çok Merkez bankalarının altın alımı yönündeki iştahını kabartıyor. Bu durum altının düşse dahi alıcısının çoğu zaman hazır olduğunu bize gösteriyor. Altının düşüş trendine girdiğini söylemek için erken demiştik ki destek merkez bankalarından geldi. 1.400 ons seviyelerinin aşılması durumunda önümüzdeki hafta altın fiyatlarında stabil bir hareket izlememiz mümkündür. 1.400 ons seviyesi aşılamaz ise 1.365 -1.400 ons seviyeleri aralığında bir bant izleyebiliriz. ABD‘de parasal genişlemeye yönelik açıklamalar, ETF’lerdeki altın varlıklarına ilişkin alım-satım yönündeki tavır, fiziksel talebin durumu ve merkez bankalarının altın talebinin ne kadar devam edeceği gibi konuların yakından takip edilmesi gerekmektedir.

Nisan ayında altın fiyatlarında yaşanan düşüşün iç piyasaya yansımaları konusunda olumlu ve olumsuz bazı konulardan bahsetmekte fayda var. Olumlu tarafından bahsetmek gerekirse; altın takı ve mücevher üreticisi için fiyatların gerilemiş olması alışveriş tarafında talebin mevsimsel olarak artmasına yardımcı olduğunu gördük.Üretici daha uygun fiyattan aldığı altını üreterek geçmişe nazaran daha uygun fiyatlardan satabildi. Vatandaşın özellikle vurguladığım mevsimsel (düğün, sünnet vb.) nedenlerle altın talebi arttı ve şimdilik artmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durum kuyumculuk sektörü açısından olumlu bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiyatların alım için uygun seviyelere gelmesi iç piyasada talebin artmasına neden olurken takı alışveriş iştahını da kabartan önemli bir unsurdur.

Nisan ayında yaşanan düşüşlerin olumsuz yansımalarını önümüzdeki hafta anlatmayı planlıyorum.