Advertisement

Sadece gelişmekte olan ülke piyasalarını değil diğer tüm piyasaları da yakından ilgilendiren bir dönemin içindeyiz. Eylül ayı çok kritik gelişmelere gebe bir ay olarak karşımıza çıkıyor. Bir tarafta FED ile ilgili beklentiler , diğer tarafta Suriye gerginliği . Emtia fiyatlarının artmasının en önemli sebebi olarak karşımıza çıkan Suriye gerginliği sayesinde altın fiyatları 1.434 ons seviyelerine çıktı. Bu yükseliş sınırlı kaldı diyebiliriz çünkü henüz askeri bir müdahele için adım atılmadı. Buradaki en önemli konu ABD kongresinden onay alınması ile ilgili girişim. Kongreden onay çıkacak olursa ve bu onayın kapsamı piyasaları tedirgin edici boyutta olursa ki Rusya ve İran gibi ülkeler kongre onayı çıkacak olursa sert tepki verecektir , bundan sonraki belirsizlik ortamı emtia fiyatlarının kısa vadede yükselmesine neden olacak bir gelişme olacaktır. Diğer taraftan FED toplantısı 17-18 Eylül’de yapılacak ve varlık alımlarına ilişkin bir kararın bu tarih itibari ile netleşeceğini söylemek gerekiyor.Daha öncesinde ise ABD ekonomisine ilişkin açıklanacak verilerin önemi artmış durumda . Veriler beklentilere bağlı olarak ne kadar olumlu gelirse FED varlık alımlarına ilişkin kararını o kadar net dile getirecek ve varlık alımlarının azaltılması yönünde karar verecektir. Tabi ki bu karar sadece son verilere dayalı olmayacaktır ancak karar öncesi ileriye yönelik fikir vereceğini söylemek yanlış olmaz.

Böyle bir ortamda yatırımcıların hem ABD kongre kararını , hem ABD verilerini ,hem de FED kararını yakınan takip etmelerinde fayda var. Jeopolitik gerginliğin artması altın fiyatlarını artıracak bir neden olacaktır, diğer ikinci planda kalacak ve daha sonra fiyatlanacaktır. Hızlı yükseliş ya da hızlı düşüşlerin yaşanabileceğini  ve sert hareketlerin olabileceğini bilerek piyasalarda işlem riskini alabilirsiniz.

Jeopolitik gerginliğin olduğu bir dönemde destek ya da direnç noktalarının sağlıklı işlemediğini düşünüyorum. ABD’nin Suriye ile ilgili kararı piyasaları belirsizliğe sürükleyebilir ve bu durumun ne kadar devam edeceği endişesi  risk faktörünü artıracaktır.

Bol kazançlı bir hafta geçirmenizi dilerim.