Advertisement

Ons altın fiyatları 1091 dolar seviyesine gerileyerek Mart 2010 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Peki yılbaşından bugüne yüzde 6 üzerinde değer kaybeden ve 5 yılın en düşüğüne gerileyen altın fiyatlarında düşüşü agresifleştiren etkenler neler?

Değerli metal fiyatlarındaki erezyon

Paladyum yılbaşından bugüne yüzde 23 değer kaybederken onu yüzde 18 ile platin ve yüzde 6 düşüşle gümüş takip ediyor. Endüstriyel metallerde ise özellikle bakır fiyatları yüzde 13 değer kaybı ile dikkat çekiyor. Aşağıdaki grafikte ise para yöneticilerinin metal fiyatları üzerindeki pozisyonlarında a2015 mayıs ayı sonrası düşüşü görüyoruz.



Çin ve Hindistan’da dengeler değişiyor

Çin’de yaşanan finansal krizin tetiklediği Borsada satış paniği ve Shanghai Composit endeksinin son 1 ayda yüzde 30 üzeirndeki kaybı altına olan talebi de zayıflatıyor.  Çin'in altın rezervi  altı yıldan sonra ilk defa 1,6 milyon ton ile beklentinin altında kaldı. Öte yandan en büyük altın üreticisi ve tüketicisi konumdaki Çin’deki Yuan fixingi piyasa nüfusunu artırmaya devam ediyor. Hindistan ve Güney Afrika üretimi ve düşük yatırım talebindeki toparlanma ise ana platin grubu metallerin açığını daraltıyor. Özellikle Güney Afrika’da altın ve platinyum ihracatındaki %23 düşüş küresel talebin ne denli zayıfladığının en büyük göstergesi.

Doların gücü arıtıyor ve fonlar Altın’da uzun pozisyonlarını azaltıyor

ABD’den gelen son veriler başta enflasyon ( Haziran ayında %0,3 ile beklentiye paralel ) olmak üzere yeniden toparlamaya işaret ediyor. Diğer taraftan FED Başkanı Yellen’ın son konuşmasında faiz artırımı için 2015’e işaret etmesi de küresel talebin yeniden dolar lehine dönmesine sebep oldu. Dolar endeksi 98 seviyesinin üzerine yükselirken, Altın’da uzun pozisyonlar 48 bin seviyesine gerileyerek son 1,5 yılın en düşük seviyesine inmiş oldu.



Tüm bu gelişmeler son dönemlerde altın ve değerli metal üreten şirketleri ve madenleri de olumsuz etkilemeye devam ediyor. Dünyanın halka açık en büyük altın üreticelerinden Kanada merkezli Barrick Gold hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 23’ün üzerinde değer kaybetti.




Önümüzdeki dönemlerde başta Çin olmak üzere Hindistan ve diğer Asya ülkelerinden de fiziksel talebin aratacağı ve FED faiz artırımının başta dolar ve tahvillerde fiyatlara yedirileceği beklentisi (beklentiyi al, gerçeği sat…) şuan 1100 dolar civarında seyreden Altın fiyatlarında uzun vadede tekrar 1200 dolar ihtimalini kuvvetli tutuyor. Fakat 2016 yılı için en düşük analist beklentilerinin ortalamasının 900 dolar olduğunu ve FED’in 2015 yılı içerisinde faiz artıracağını da unutmamak gerek. Dolayısıyla ağırlıklı finansal varlık olarak kullanılan altında güvenli liman algısının kırılması, düşüşlerde fiziksel talep ile kısıtlanabilir. Buna rağmen gerçek bir yükseliş trendi beklentisine girmek için henüz erken olduğunu düşünüyorum.