Advertisement

Balon paranoyasına rağmen çıkmaya devam eden Borsa, Gazze ve Ukrayna krizlerine rağmen de çıkmaya devam etti. Bunun altındaki rasyoneliteyi arayan  uzmanlar, Mart 2009’dan beri S&P 500’un %193 çıktığını, $15trilyondan daha fazla ABD hisse senedi piyasalarına yatırım yapıldığını söylüyorlar.

Yine bu finans uzmanlarının üçte ikisi balon her an patlayabilir diyorlar.

Glboal Poll  anketine katılarn 562 yatırımcının %47sı, hisse senedi piyasaları sürdürülebilir olmayacan seviyelere geldi darken %14’u balon görüyor.

Perşembe günü 17 Temmuz’da düşürülen ve 295 kişinin ölümüne sebep olan  Malezya MH17 uçağını ve Gazza olaylarını Cuma günü yani 18 Temmuzda yukarı yönlü çıkarak görmezden gelen borsa, üç aydır gördüğü en büyük zarardan geri döndü.

Jeopolitik risklerin ve şokların fiyatlanmamasının sebebi , çok dengeli zamanlarda olmamamız. Rusya ve ABD arasındaki gerginlik büyüyor.

İkinci çeyrek karlılıkları beklenenden iyi geliyor, ve açıklanmaya devam ediyor. Google gibi internet devi firmanın gelirinin ve karının analist tahminlerinden yukarıda gelmesinin yanında, Fed Başkanı Yellen de iki gün Kongre’deki verdiği soruşturmada, 0 para politikalarına devam trendini tuttuğunu gösterdi.

13 sene önce, 11 Eylül saldırıları sırasında, ilk gün, piyasa, %7.1 düşüp 684 puan gerilemişti. 1962’deki Küba Misili sırasında da piyasa %20 puan birden  düşmüştü.

Her hisse senedi piyasası kendine özgün şartları taşıyor, amabuğun ikinci çeyrek karlılıkları güçlüyken, işsizlikte yavaşça aşağıya inmeye devam ederken bile, ABD’nin dahil olmadığı bir muhtemel savaş, herşeyi çok çabuk şekilde değiştirebilir. Petrol ve emtia fiyatları çok sert şekilde yukarı çıkabilir. Ticaret yolları zarar görebilir.

Gerçekle bağını kaybeden bir piyasa için bu durum düzeltme için ideal bir bahane olabilir.

Böylesi gergin, ve yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan misilleme ve Gaza haberleri ile üzgün bir haftayı geride bırakırken, önümüzdeki hafta enflasyon rakamlarını, ikinci el konut satışlarını, yeni ev satışlarını ve  Richmond Fed imalat rakamlarını bekliyoruz.Bunların arasında , piyasanın ve Fed üyelerinin kafasını en çok meşgul edicek olan CPİ dediğimiz tüketici fiyat endeksi yani enflasyon olucaktır. Bu rakamın geçen seferki bize gösterdiği süpriz %2.1lik çıkışını tutması bekleniyor. Konut sektöründeki yavaşlama ise yeni ev satışlarındaki 478,000lik düşük beklenti (geçen ay 504,00 gelmişti), ve ikinci el konut satışlarının da aylık bazda %2lik daha düşük bir çıkış göstermesiyle , bize bir süre daha devam ediceğini gösteriyor.

Ülkemize ve dünyaya barış, huzur dolu, kazançlı günler ve aylar dilerim.