Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Petrol, ABD'de akaryakıt talebinin arttığına ve ham petrol üretiminin azaldığına ilişkin işaretlerle birlikte, dördüncü haftayı da kazançla geçmeye ve Mayıs ayından bu yana en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 2.7 kadar yükseldi ve dördüncü haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Enerji Enformasyoon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD'de benzin tüketimi son dört haftada Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve ham petrol üretimi Kasım 2014'ten bu yana en düşük seviyesinde kaldı. Fiyat volatilitesini ölçen endeks Perşembe günü iki ayın en düşük seviyesine indi. Uluslararası Enerji Ajansı, azalan arzın küresel arz fazlasını daraltması ile birlikte fiyatların taban yapabileceğini kaydetti.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "EIA verileri, ucuz petrolden dolayı artan tüketici talebinin, yavaşça ancak istikrarlı bir şekilde,  piyasanın yeniden dengelenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor," dedi ve "Düşük fiyatlar üretim üzerinde etkisini gösteriyor ve varil başına 20 dolar seviyesini bitiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, geçen ay 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, güçlenen talep ve düşen ABD üretiminin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile bu yılki kayıplarını geri aldı. Petrol fiyatlarında son dönemde görülen düşüş, üretici şirketleri etkilemeye devam ediyor. Anadarko Petroleum Corp., sonda kuyusu sayısını azaltma, temettüyü düşürme ve varlık satışları planları ile birlikte yaklaşık 1,000 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.02 dolar yükselerek varil başına 38.86 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 09:01'de 38.59 dolara geldi. Kontrat dün 45 sent düşerek 37.84 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 7.3 üzerindeydi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 85 sent ya da yüzde 2.1 kadar yükselerek varil başına 40.90 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 1.02 doalr düşerek 40.05 dolardan kapanmıştı. Fiyatlar bu hafta yüzde 5 kazanca yöneldi. Küresel petrol göstergesi Brent, ABD göstergesi WTI'a göre 53 sent primli işlem gördü.

(13:10'da güncellendi)