Advertisement
HABERLER ABONE OL

Blockchain teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması, faydalarının araştırılması ve kullanımının artırılması amacıyla 2018 Haziran’ında Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) liderliğinde kurulan Blockchain Türkiye Platformu'nun (BCTR) “Dijital Kimlik” ve “Tedarikçi Tanıma Platformu” raporları kamuoyuyla paylaşıldı. BCTR Yürütme Kurulu Üyeleri Ford Otosan BT ve Dijital Dönüşüm Direktörü Hayriye Karadeniz ve Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel raporların detaylarını Bloomberg HT Finansal Teknoloji programında paylaştı. Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “Dijital Kimlik” raporunu anlatan Bayel, son yıllarda kişilerin çok fazla yerde kendilerini tanımlamaları ihtiyacı doğmaya başladığını belirterek, bu durumun da beraberinde fiziksel doküman paylaşmanın zorluğu, zaman kaybı, gerekenden fazla bilgi paylaşımı, paylaşılan bilgilerin akıbetinin bilinmemesi, bilgileri açık (sesli ya da yazılı) paylaşmaktan doğan güvenlik zaafiyeti gibi zorlukları beraberinde getirdiğini söyledi.

'KAMU İLE ÖZEL PAYDAŞLAR BİR ARAYA GELMELİ'

Günümüz dünyasında dijitalleşmenin getirdiği imkanlardan azami fayda sağlamak için “dijital kimlik” kavramı ortaya çıktığını belirten Bayel, kamu hizmetleri, finansal hizmetler, sağlık, eğitim, iletişim, ulaşım ve konaklama, perakende, ev ve barınma, mobilite, kültür ve eğlence, ticaret ve sigorta olmak üzere 12 ekosistemde dijital kimlik kullanımının mümkün olduğunu söyledi.

Bayel, BCTR “Bankacılık, Finans ve Sigortacılık” Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda dijital kimliğin neden önemli olduğu ve örnek kullanım senaryolarından yola çıkılarak ekosistem paydaşlarının belirlendiği ifade etti. Bayel, raporun, dijital kimliğin hemen tüm sektörlerde kullanım alanı bulunup kamu ve özel paydaşların bir araya gelmesi ile daha büyük etki yaratmasının mümkün hale geldiğini vurguladığını ve bu süreç içinde blockchain teknolojisinin rolünü, faydasını ve dezavantajlarını etraflıca ele aldığını sözlerine ekledi.

'TEDARİKÇİ TANIMA PLATFORMU TADARİK ZİNCİRİNDE BİR ÇOK PROBLEMİ ÇÖZECEK'

Hayriye Karadeniz ise verimli bir tedarik zinciri yönetiminin, şirketlerin daha iyi hizmetler sunarken maliyetlerini düşürmelerine ve müşteri memnuniyetini arttırmalarına yardımcı olduğunu söyledi. Tedarik zincirinde maliyetleri düşürmenin ve daha iyi hizmet vermenin anahtarının başarılı bir taşımacılık, depolama, envanter yönetimi ve aksaklık yaşatmadan anlaşılan koşullara göre gerçekleştirilen ödemeler olduğunun altını çizen Karadeniz, "Ancak bunları başarmak her zaman göründüğü kadar kolay değildir. Tedarik zinciri uzmanları ve yöneticileri tedarik zinciri süreçleri boyunca yoğun bilgi akışına ihtiyaç duymakta ve farklı engellerle karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

BCTR “Üretim, Lojistik ve Ulaşım” Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporun, bahsedilen problemleri çözmek adına blockchain tabanlı bir Tedarikçi Tanıma Platformu çözümü ortaya koyduğunu belirten Karadeniz, raporun, bu çözüm teknik gereksinimlerden ziyade farklı tarafların içinde bulunduğu bir uzlaşma modeli oluşturmayı analiz etmekte ve bu model içinde uygulanması gereken süreçleri ele aldığını kaydetti.