Davos
"12 milyarderin varlığı tüm dünya nüfusunun varlığını geride bıraktı"
-
Bloomberg HT Araştırma Müdürü Çağlar Kuzlukluoğlu, Davos'ta Oxfam Direktörü Amitabh Behar ile dünya genelindeki ekonomik eşitsizliğin boyutlarını ele alan bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Paylaşılan verilere göre, küresel servet dağılımındaki uçurum daha önce hiç görülmemiş bir seviyeye ulaşmış durumda.
Giriş: 20 Ocak 2026, 15:37
Güncelleme: 20 Ocak 2026, 15:37
Oxfam raporunun detaylarını paylaşan Amitabh Behar, sadece 12 milyarderin, tüm dünya nüfusunun toplamından daha fazla varlığa sahip olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl milyarderlerin servetinin 2,5 trilyon dolar daha arttığını belirten Behar, bu birikimin büyüme hızının geçmişe oranla üç katına çıktığına dikkat çekti.
Behar, bu devasa zenginliğin sadece ekonomik değil, aynı zamanda ciddi bir siyasi tehdit oluşturduğunu vurguladı. Rapora göre:
• Bir milyarderin siyasi bir rol üstlenme şansı, sıradan bir vatandaşa göre 4.000 kat daha fazla.
• Süper zenginler siyasi gücü, medya kuruluşlarını ve siyasi partileri satın alarak bir "oligarki" düzenine yol açıyor.