Advertisement
HABERLER ABONE OL

Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü bugün açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada “Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından yıllık kazancı 415 milyon euro olacak. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar euro ilave katkı olacağına işaret ediyor.” dedi.

Erdoğan köprüden geçiş ücretinin 200 lira olacağını, ilk hafta tüm geçişlerin ücretsiz olacağını bildirdi.

Türkiye’nin orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleştiğini belirten Erdoğan Türkiye’nin kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa’da üçüncü, dünyada 13. sırada yer aldığını kaydetti.

İstanbul'u Çanakkale'ye, sonrasında da Kuzey Ege'ye bağlayacak Türkiye'nin en prestijli projelerinden köprü ve otoyol bağlantısında açılış için hazırlık yapıldı. Peyzaj çalışmaları kapsamında 516 bin 863 fidan dikilen projenin çevresinde düzenleme yapılarak, köprü üzerindeki bağlantı noktaları ve bariyerler kontrol edildi, eksiklikler giderildi.

Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü

Özellikleri itibarıyla "simgelerin köprüsü" olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan "dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü" unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.

"En"lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet'in 100'üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı 18 Mart 1915'i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

1 milyon 900 bin Euro tasarruf

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, açılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ile yıllık olarak zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edileceğini bildirdi.

Bakan Karaismailoğlu, köprünün, enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olduğunu vurguladı.

1915 Çanakkale Köprüsü'nün özellikleriyle ilgili bilgi veren Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"2 bin 23 metre orta açıklık ve 770'er metre yan açıklıkları ile köprümüz 3 bin 563 metre uzunluğunda. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu da 4 bin 608 metreye ulaşıyor. Dünyada bu kadar uzun orta açıklıklı ikiz tabliyeli tasarlanan ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metre kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle deniz seviyesinden 334 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulelere sahip asma köprüsü olacaktır. 1915 Çanakkale Köprümüz bizim için çok kıymetli olan pek çok sembolü bağrında taşımaktadır. 2 bin 23 metre orta açıklık, Cumhuriyet'imizin 100. yılı olan 2023'e atıftır. 318 metrelik çelik kuleleri, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'ne işarettir. 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürleri, top mermilerini insanüstü bir güçle sırtlayan Seyit Onbaşı'ya saygımız, selamımızdır. Kırmızı-beyaz renkli kuleler, al bayrağımızı işaret etmektedir. 4 yıllık yapım süresin boyunca 30 bin çalışma arkadaşımız en yoğun zaman da 6 bin personel ve 740 adeta iş makinesi ile gece-gündüz çalışarak tamamladığımız projemiz, hem şehit ecdadımıza vefa borcumuz ve hem de ülkemizin aydınlık geleceğinin teminatıdır."

Yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu

Bakan Karaismailoğlu, projenin teknolojik donanımıyla ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Malkara-Çanakkale Otoyolu ile Çanakkale Köprümüz akıllı ulaşım sistemleri ile donatıldı. Proje kapsamında 225 bin 250 metre uzunluğunda fiber optik iletişim altyapısı, 34 değişken mesaj işaretleri, 62 olay algılama kamera sistemi, 6 meteoroloji ölçüm istasyonu, 1 felaket kurtarma merkezi ve 1 acil çağrı sistemi gibi önemli akıllı ulaşım sistemleri yollarımız donatıldı. Sis, buzlanma ve kaza riskleri, kontrol merkezlerinde 7/24 esasına göre yapay zeka ile izlenecektir. Türkiye'de ilk kez uygulayacağımız LED otoyol aydınlatma sistemiyle diğer sistemlere göre yılda 3 milyon 530 bin kilovatsaate yakın enerji tasarrufu sağlayacağız. Bu şekilde 300 ton karbon salımının önüne geçeceğiz. Köprü ve otoyol projemiz kapsamında da 540 bini otoyol güzergahında olmak üzere toplamda 1 milyon 540 bin ağaç dikildi."

Dış ticarette avantaj sağlayacağız”

Bakan Karaismailoğlu, bağlantı yolları ile 101 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun devreye girmesiyle, mevcut devlet yoluna kıyasla ulaşımın 40 kilometre daha kısalacağını belirtti.

Feribotla saatler süren iki yaka arasındaki ulaşımın köprüyle 6 dakikada sağlanacağına dikkati çeken Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Bu şekilde taşımacılıkta süreler ve maliyetler ciddi oranda azalırken, dış ticaret avantajları da sağlayacağız. Projenin yapım ve işletmesinde binlerce kişiye iş imkanı kazandırıldı. Otoyolumuz, ülkemizin en gelişmiş bölgelerinden Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlarken aynı zamanda, demir ve hava yolu ulaşım sistemleri ile birlikte limanlarımızla olan entegrasyonu da artıracaktır. Yap-işlet-devret modeli ile yapımını gerçekleştirdiğimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Projemiz 2 milyar 545 milyon euro yatırım tutarı ile 4 yıl gibi rekor bir zamanda tamamlandı. Projemiz sayesinde yıllık zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf elde edeceğiz. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık olarak 415 milyon euroya ulaşacak. Projemizin 1,5 yıl önce açılması ile ülke ekonomisine 628 milyon euro katkı sağlamış oluyoruz. Projemizin, Gayrı Safi Milli Hasıla'ya etkisi 2 milyar 442 milyon euro, üretime etkisi 5 milyar 362 milyon euro, istihdama etkisi 118 bin kişi olarak dikkat çekmektedir."