Advertisement
ENERJİ ABONE OL

ABD'nin Batı Virginia eyaletinin gaz ve petrol sahalarıyla ünlü bir bölgesinde mavi yakalı bir ailede dünyaya gelen Rusty Hutson Jr’ın babası, büyükbabası ve büyük büyükbabası hayatlarını enerji sektöründe işçi olarak çalışıp idame ettirmişlerdi.

Rusty ise lise ve üniversite zamanlarında yazları babasının yanına çalışmaya giderdi. 1991’de Hutson ailesinin üniversiteyi bitiren ilk üyesi olduğundaysa hayatıyla farklı bir şey yapmak istediğine karar verdi.

Fairmont Devlet Üniversitesi'nin muhasebe bölümünden mezun olan Rusty’yi önümüzdeki yıllarda başarılı bir bankacılık kariyeri bekliyordu.

Fakat yıllar geçtikçe babasının yolundan gitme seçeneği kafasını meşgul etmeye başlamıştı. “Batı Virginia’da iki tip insan vardır. Kömür işçileri ve petrol/gaz işçileri. Bu nesilden nesile geçen birşeydir, babanız ve büyükbabanız hangi işteyse, siz de o işi yaparsınız” diye açıklıyor Rusty.

Takiben Rusty 2001 yılında, 32 yaşındayken, 250,000 dolar değerinde eski bir petrol kuyusunu evini ipotek ederek satın alıyor.

Bugün ise Rusty’nin şirketi Diversified Gas & Oil Amerika’nın çeşitli bölgelerinde 60,000’den fazla gaz ve petrol kuyusuna sahip. 925 kişiye istihdam sağlıyor ve yıllık hasılatı 500 milyon dolar.

Şirketin iş modeli diğer şirketlerinkinden çok farklı. DGO hiçbir şekilde petrol arama ya da çıkarma operasyonu gerçekleştirmiyor, bunun yerine büyük üreticilerin istemediği eski petrol ve gaz kuyularını satın alıyorlar.

“Büyük şirketler bunu istemeseler de bu kuyuların hala 50 yıllık ömürleri var” diyen Rusty, “Biz de bu kuyuları satın alıp verimli bir şekilde çalıştırarak para kazanıyoruz” diye ekliyor.

Rusty’nin söylediklerine göre DGO son yıllarda Amerikan kaya gazının yükselişinden çok fayda sağlama imkânı bulabilmiş. Bu sektöre yönelen şirketler eski kuyularının büyük bir kısmını satma kararı almış.

DGO şu an Londra Borsasının ana piyasasına doğru ilerliyor. Cenkos Securities enerji sektörü analisti James McCormack’a göre DGO’nın düşük maliyetli ve uzun ömürlü petrol kuyusu satın alma stratejisi eşsiz bir model.

DGO’nun uzun dönemli planıysa üretim ömürlerinin sonuna gelen kuyuların yerine yeni petrol kuyuları satın almaya devam ederek işlerini diğer bölgelere de taşıyabimek.