Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT’de Üst Düzey programına konuk olan Selçuk Tümay, pandemi sürecinde yeme içme sektöründe tüketimin nasıl etkilediğini değerlendirdi.

Selçuk Tümay sektör genelindeki değerlendirmesinde, Kovid-19 salgını boyunca ev dışı tüketimin neredeyse sıfırlandığını ve turizm faaliyetlerinin çok gerilediğini belirtti. Konuşmasında evde tüketimin oldukça arttığını vurgulayan Tümay, “İşimizin yüzde 70'i ev tüketimi, yüzde 30'u da ev dışıydı. Pandemide bu yüzde 30 sıfırlandı, diğer yüzde 70 ise yüzde 100'e geldi. Pandemide lüks ürünlere de talep arttı, insanlar evde sıkıldıkça premium ürünlere yönlendiler.” dedi.

Salgında yaşanan vaka sayılarındaki düşüş sebebiyle restoran ve kafelerin tekrar açılması hakkında görüşlerini paylaşan Tümay şu ifadeleri kullandı:

“6 ay kapalı kalan bir sektörün çok zarar gördüğünü düşünüyorum. Dolayısıyla açılma gerekiyordu. Muhakkak bu açılma işletmelere bir can suyu olacaktır. Tabii ki yaraları sarmak zaman alacak, çünkü birikmiş borçlar var. Fakat ben gelecekten ümitliyim, özellikle yaz aylarında sektörün daha çok hareketleneceğini düşünüyorum. Bu sene hükümetin 20-25 milyar dolar gibi bir gelir beklentisi var. Ülke olarak çok hızlı toparlanacağımızı düşünüyorum. 2021'de ev dışı tüketimin artmasıyla % 20-25 ciro artışı bekliyoruz.”

Tümay konuşmasında döviz kurunda ve enflasyon oranındaki artışa da değindi. Bugüne kadar devalüasyondan dolayı hiç zam yapma imkanlarının olmadığını söyleyen Tümay, “ÖTV artışlarından dolayı 6 ayda bir zam yapmak zorunda olduğumuz için hiçbir zaman sıra devalüasyona hatta enflasyona gelemedi.” dedi.