Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 2022 turizmde kırılma noktası oldu

2022 turizmde kırılma noktası oldu

2022 yılında dünya genelinde pandemi yasaklarının kalkması turizm sektörü için kırılma noktası oldu.

Giriş: 28 Aralık 2022, Çarşamba 16:29
Güncelleme: 29 Aralık 2022, Perşembe 11:38

Döviz girdisi sağlayarak ihracat-ithalat açıklarının giderilmesinde ve istihdamın arttırılmasında çok etkili olan turizm sektörü için kısıtlamaların gevşetilmesi sektöre dinamizm getirdi.

Tüm dünyada pek çok sektör 2020'de yayılan Kovid-19 salgınıyla birlikte zarara uğradı. Kısıtlamalar nedeniyle seyahatlerin yapılamaması, bu dalgadan en çok turizm sektörünün etkilenmesine neden oldu. Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de pandemiden büyük darbe alan turizm sektörü kısıtlamaların gevşetilmesiyle 2022 yılında toparlanma emareleri gösterdi.

Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan süreç, turizm sektörü için ilk etapta şok etkisi yaratsa da özellikle Rusya'nın seferberlik ilan etmesinden sonra Türkiye'ye gelen Rus ve Ukraynalıların sayısında artış görüldü.

Yılın başında gelen ilk veriler Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısının Ocak'ta önceki yıla kıyasla yüzde 151 oranında artarak 1 milyon 281 bin olduğunu gösterdi. Gelen yabancı ziyaretçilerin milliyetlerine göre dağılımında ise ilk sırada Rusya yer aldı.

Şubat'ta yabancı ziyaretçi sayısı 1,5 milyonu aştı. Ancak yine de pandemi etkisinin görülmediği Şubat 2020'ye göre yüzde 11 düştü. Rus ve Ukraynalı turistlerin toplam turistler içerisindeki payı yüzde 10'u aştı.

Description

Rusya-Türkiye arasında rekor sefer sayısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Eylül ayında 'kısmi seferberlik' ilan etti. Rusya’nın seferberlik ilanıyla Antalya'ya gelen yolcu sayısı zirveye ulaştı. Uçak bilet fiyatları 3-4 katına çıkarken yolcuların bilet bulması da zorlaştı.

Turizm istatistiklerine revizyon

Ekim ayında turizm istatistiklerinde yöntem değişikliği ve revizyon yapıldı. Revizyona gerekçe olarak, “son yıllarda eğitim ve sağlık turizmi alanında yaşanan gelişmeler ve özellikle Kovid-19 pandemisiyle birlikte mevcut anketin cevaplanması konusunda yaşanan zorluklar” gösterildi.

Güncellenen verilere göre 3. çeyrekte turistin gecelik ortalama harcaması 89 dolar oldu. Bu veri önceki yılın aynı çeyreğinde 91 dolardı. Revizyon sonrası Türkiye'nin son 10 yıllık toplam turizm geliri yukarı yönlü 20 milyar dolar güncellendi.

Konaklama vergisi

İlk kez 2019 yılında gündeme gelen ancak ertelenen konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacak düzenlemeyle otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane gibi tesislerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Antalya'ya hava yoluyla gelen turist sayısı yılın ilk 11 ayında 13 milyonu aşarak tüm zamanların rekoru kırıldı.

Antalya'ya yılın 11 ayında hava yoluyla gelen turist sayısı 13 milyon 138 bin 88'e ulaştı. Kente en fazla turist gönderen ülkeler sırasıyla Rusya, Almanya, İngiltere, Polonya ve Hollanda oldu.

"Her şey dahil sistemi bitiyor mu"

Otellerdeki “her şey dahil” sisteminin değiştirileceğine dair haberler gündeme geldi. Bloomberg HT'ye konuşan Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türk turizmi için 'her şey dâhil sistemin' vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmasında 2022 yıl sonu hedefini 51,5 milyon ziyaretçi ve 46 milyar dolar gelir olarak yukarı yönlü revize ettiklerini söyledi. Ersoy, "2023’te hedeflerimiz çok daha büyük. 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir” diye konuştu.

Türkiye'ye sağlık turizmi kapsamında Şubat 2019'dan bu yılın Ekim ayına kadar 2 milyon 655 bin 720 kişi gelirken, 5 milyar 987 milyon 669 bin dolar gelir elde edildi.