'2022'de fintech eğilimlerine perakendeciler damga vurdu'
2022 yılında fintech eğilimlerine ise perakendecilerin damga vurduğunu belirten SC Yönetim Danışmanlık Kurucusu Dr. Soner Canko, 2023 yılında Türk fintechlerinin ve bankalarının yurt dışındaki hareketliliğinin artacağını söyledi.
Fintech sektöründe çok hareketli bir yılın sonuna gelindiğini belirten SC Yönetim Danışmanlık Kurucusu Dr. Soner Canko, 2022 yılında sektörde öne çıkan alanları ise açık bankacılık, Süper Uygulamalar, hız kazanan uzaktan müşteri edinimi ve Şimdi Al Sonra Öde olarak sıraladı. Finartz Kurucusu Cihan Demir ile Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Canko, 2022 yılında fintech eğilimlerine ise perakendecilerin damga vurduğunu kaydetti. Canko, “Dünyada ve Türkiye’de artık bankalar ve fintechlerden çok perakendeciler ‘Biz bu fintech işine girmek istiyoruz, açık bankacılığı gömmek istiyoruz, içimize almak kullandırmak istiyoruz, her türlü bayi finansmanı, kurumsal ödemeler konularına girmek istiyoruz’ dediler. Özetle paydaşlar arasına perakendecilerin girdiği bir sene oldu” diye konuştu. Bu ilginin sadece perakendecilerle de sınırlı kalmadığını vurgulayan Canko, 2022 yılında havayolları, yeme-içme endüstrisi gibi müşteri yoğun birçok sektörün fintech ilgisini gözlemlediklerini belirtti.
‘2023’te fintechlerin yurt dışındaki hareketliliği artacak’
Bankalarla fintech ilişkilerinin önümüzdeki dönemde daha da artacağını ifade eden Canko, “Bankalar aynaya bakıp kendi hantallıklarını görüp daha da çevikleşmeye başladılar. Fintechler de bankalarda iyi yapılan düzenlemelere uyum, kurumsallaşma ve diğer olumlu yanları görmeye başladılar. 2023’te fintech banka ilişkilerinin daha da arttığını göreceğiz” dedi. Fintechlere hem yerel hem de uluslararası yatırımcıların ilgisinin arttığını vurgulayan Canko, 2023 yılında Türkiye’ye bu alanda yoğun yabancı ilgisinin devam edeceğini söyledi. Canko, 2023 yılında Türk fintechlerinin ve bankalarının yurt dışındaki hareketliliğinin artacağını sözlerine ekledi.
‘Her endüstride bir fintech çözümü yaratıyoruz’
Finartz Kurucusu Cihan Demir ise dijital ödemelerin artmasıyla birlikte hem dünyada hem de Türkiye özelinde bir çok ödeme yönteminin kullanılmaya başladığını belirtti. Demir, “Kart işlemleri, cüzdan işlemleri ve cüzdan işlemleri içerisisndeki doğrulama süreçleri bizim bu yıl en çok mesaimizi alan gündemlerden biriydi” dedi. Finartz olarak üç marka ile hizmet verdiklerini, bunlardan ilkinin Secureartz markası ile ödemelerdeki doğrulama ve güvenlik çözümleri olduğunu söyleyen Demir, e-para ve ödeme kuruluşları için uçtan uca yazılım altyapısı da sağladıklarını kaydetti. Demir, Türkiye’deki mevzuata uygun geliştirdikleri bu yazılımı ve bu hizmeti verdikleri Payartz markasını bu yıl Avrupa'da bir ülkeye ihraç etmeye başladıklarını ifade etti. Fintech alanında diğer markalarının FinartzConnect olduğunu ve bu marka ile de Türkiye’deki bankalar, e-para kuruluşları ve perakende şirketleri ile çalıştıklarını kaydeden Demir, “Her endüstride bir fintech fırsatı var. Biz de her endüstride fintech çözümü yaratıyoruz” dedi. Artan online ödemelerin beraberinde dolandırıcılıkla ilgili vakaları da artırdığını belirten Demir, 2023 yılında odaklandıkları en önemli konuların başında ödeme işlemi sırasındaki güvenlik kavramı olacağını kaydetti.