Kruvaziyer turizmine ilişkin beklentiler olumlu
Pandemide duran kruvaziyer turizminde hızlı bir toparlanma dikkat çekiyor. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de transit yolcularla birlikte toplam kruvaziyer yolcu sayısı geçen yılın Ocak-Mart dönemine göre 14 kat arttı. Sektör temsilcileri 2023 ve 2024 yaz döneminin Türkiye için kruvaziyer yılı olacağını ve 2024 yılında da 2,3 milyon yolcu sayısına ulaşılacağını kaydetti.
Türkiye kruvaziyer turizminde olumlu beklentilere sahne oluyor.
Resmi veriler kruvaziyer turizminde 2023'ün hızlı başladığını gösterdi. Buna göre yılın ilk çeyreğinde transit yolcuların da dahil edilmesiyle kruvaziyer yolcu sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 14 kat artışla 34 bin 112 oldu.
2022 yılında toplam kruvaziyer yolcu sayısı 1 milyonu aşmıştı.
Bu verilerin ardından sektör temsilcileri hem yolcu artışını hem de sektörün gelecek hedeflerini Bloomberg HT için değerlendirdi.
"2023’ten sonra yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunu ağırlayacağız"
Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan kruvaziyer pazarının her geçen gün arttığını söyleyerek sektörel durumu şöyle değerlendirdi: Pandeminin etkileri ile birlikte 2021 yılına kadar durma noktasında olan kruvaziyer sektörü çok kısa sürede toparlandı. 2022 yılında sektörün önde gelen markalarına bağlı 23 gemi firmasının toplam 150 gemisini ve mürettebat dahil 350 bin yolcusunu limanımızda ağırladık.
2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 200 sefer ve 400 bin yolcu ile mürettebata ev sahipliği yapmayı ve bu doğrultuda hizmet sunulan gemi firması sayısını yüzde 35 artırarak 31 gemi firmasına hizmet vermeyi hedefliyoruz. 2023 yılından sonra ise yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusunu ve mürettebatı ağırlayacağımızı öngörüyoruz
“Nisan ayında doluluk oranlarının %90 ile %100 mertebesinde”
Doluluk oranlarının neredeyse yüzde 100’e ulaştığını aktaran Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, “Geçtiğimiz sene gemilerin ortalama doluluk oranı %50 iken, bu yıl Nisan ayında doluluk oranlarının %90 ile %100 mertebesinde olduğunu görüyoruz. Bu veriler çok umut verici ve pandemi dönemini geride bıraktığımızın bir başka göstergesi” dedi
Figen Ayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistik verilerine göre Türkiye’ye gelen bir turistin ortalama 62 dolar harcadığını. Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği CLIA’nın raporuna göre ise kruvaziyer seyahatinde indi-bindi yapan bir yolcunun ana liman şehrinde 376 dolar harcadığını söyledi.
“2023-2024 yılları kruvaziyer turizmi olacak”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Başaran Bayrak 2023-2024 yıllarında kruvaziyer turizminde büyük bir artış olacağını kaydetti. Karadeniz limanlarında da yüzde 300’e varan artış olduğunu söyleyen Başaran Bayrak sözlerine şöyle devam etti;
“2023'te 1.500 gemi ve 1,5 milyonun üzerinde yolcu bekleniyor. Seçim sonrasında herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Gemilerin organizasyonları geçen yıldan yapıldı bitti. Kruvaziyer turizmi tüm dünyada artış gösteriyor. Türkiye’de kendi çapında payını alacak liman geliştirme çalışmaları da var. Özellikle Karadeniz limanlarında yüzde 300’e yakın artış var. Dünyadaki payımız çok fazla değil. Yüzde yaklaşık 1’lerin altında kalıyor. Payın büyük bir çoğunluğunu Baltık, Karayipler ve Akdeniz bölgeleri alıyor” değerlendirmelerinde bulundu.
“Nisan ayından sonra esas yoğunluk başlayacaktır”
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Başkanı Aydın Erdemir, ”Türkiye’ye karşı izlenen bir siyasi bir gerilim oldu. Türkiye’ye gelen gemiler Yunanistan ve Türkiye arasında sefer yaparak geliyordu. Dolayısıyla uygulanan ambargolar kruvaziyer sektörünü olumsuz etkiledi. Ardından pandemiyle birlikte en çok etkilenen sektörlerin başında geldik. İlk gemi de 2020 sonunda geldi. 2021’den sonra ise Galataport çok etkili oldu. Önümüzdeki dönemde 1,5 milyona yakın yolcu beklentisi var. Bu yıl fena gitmiyor ama. Beklentiler yüksek umarım öyle gider. Türkiye batıya göre daha ucuz görünse de henüz beklenen sayıya ulaşılamadı. Kruvaziyer gemileri 2022 2023 kıyaslamalarına bakıldığında yüzde 60’ı Kuşadası limanı yüzde 30’u ise Galataport’a geliyor. Nisan ayından sonra esas yoğunluk başlayacaktır” açıklamalarında bulundu.
“Hedeflere ulaşılabileceğini düşünüyorum”
Icons And Styles Yönetim Kurulu Başkanı Koray Şahmalı, “Beklentimiz günümüzdeki rakamların daha iyi gitmesi. Konunmuş hedeflere rahatça ulaşılabileceğini düşünüyorum. Öte yandan gemilerin doluluk oranları da oldukça iyi. 2016’dan itibaren terörle beraber birçok ülke Türkiye’yi destinasyonlarından çıkardı. Uluslararası sigorta şirketleri gemileri sigortalamamaya başlamıştı. Tüm bu olumsuz süreçler geçti. 2013 rakamlarını 2024’de yakalarız diye düşünüyorum” dedi.