Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Firmaların işletme sermayesini genişletmek ve tedarik finansmanına aracılık etmek amacıyla kurulan fintech girişimi Figopara'nın Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar, Türkiye girişim ekosisteminin çok şanslı bir dönemden geçtiğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Bahar, "Türkiye'de bu kadar fazla fonun, bu kadar Türkiye'ye için ayrılmış paranın olduğu çok nadir dönemlerden geçiyoruz. Şu an baktığımızda 200-250 milyon dolar civarında kurulu fonlar önümüzdeki 4-5 sene içerisinde start-up'lara yatırım yapacak. Hiç bir zaman bu kadar yüksek bir meblağdan bahsetmiyorduk açıkçası" dedi.

'FİGOPARA 5 MİLYON DOLAR YENİ YATIRIM ALACAK'

Böylesine zor bir dönemde mayıs ayında aralarında Dünya Bankası'nın da bulunduğu yatırımcılardan 1 milyon dolar yatırım aldıklarını belirten Bahar, bunun hem kendileri için hem de ekosistem için güzel bir gösterge olduğunu söyledi. Ağustos ayında kapatmayı planladıklarını yaklaşık 5 milyon dolarlık yeni bir yatırım turunda olduklarını kaydeden Bahar,

Şöyle devam etti: "Bu yatırım turunda da Dünya Bankası ve mevcut ortakların yanı sıra iki büyük holding ve iki bankanın daha Figopara'ya ortak olmasını bekliyoruz. İçinden geçtiğimiz bu dönemde böyle bir yatırım almak hem bizim hem ekosistem için pozitif bir etki oldu" diye konuştu.

'KAMUNUN SON DÖNEMDEKİ DÜZENLEMELERİ İLE BİRLİKTE FINTECHLERİN ÖNÜ AÇILDI'

Kamunun ekosisteme bakılına da değinen bahar, SPK, BDDK ve diğer düzenleyici kamu otoriterlerinin son dönemde özellikle fintech'lerin daha hızlı iş yapabilmesi, ekosistemde küçük işletmelere ulaşabilmesi için; gereken regülasyonları çok aktif bir şekilde çıkardığının altını çizdi. Burada özellikle dijital ortamda işlem yapılabilmesi için atılan adımları çok değerli bulduğunu vurgulayan Bahar, "Pandemi döneminde yüz yüze gelmenin çok zor olduğunu gördük ve yıllardır konuştuğumuz, beklediğimiz bir değişiklik bu dönemde hayatımıza girdi. Bugüne kadar 1.000’den fazla KOBİ'ye 800 milyon TL'den fazla finansmana kavuşmasına aracılık ettik. Bu işlemlerin ciddi bir kısmı için KOBİ'lerin bankaya gerekiyordu. Yeni çıkan düzenleme sayesinde bu adımı da ortadan kaldırabiliyoruz" diye konuştu.

'TÜKİYE'DE FINTECH UNİCORN'U ÇIKAR'

Türkiye’den fintech alanında bir unicorn (1 milyar dolar ve üzeri değere ulaşan girişim) çıkmasını beklediğini ifade eden Bahar, "Çünkü Türkiye’deki KOBİ sayısına ve hacimlere baktığımızda bankacılığın gelmiş olduğu noktanın daha da tabana yayılması için fintech'ler çok güzel bir fırsata sahipler. Yurt dışında ve Amerika’da pandemi döneminde verilen kredilerin yüzde 35’i fintech'ler sayesinde KOBİ'lere ulaşmış. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de de benzer rakamları çok rahat bir şekilde göreceğiz" dedi.

Figopara’yı 2016 yılında Foriba’nın bir iştiraki olarak kurduklarını belirten Bahar, ilk işlemi ise 2018 yılında gerçekleştirdiklerini söyledi. 2018 yılında yaklaşık 120 milyon TL'lik bir finansman sağladıklarını, 2019 yılında ise bu rakamı 300 milyon TL'ye çıkarttıklarını vurgulayan Bahar, şöyle devam etti: "Bu yıl ilk 6 ayda yaklaşık 400 milyon TL'lik bir finansmanı daha KOBİ'lerle buluşturduk. Yaklaşık 1.000 civarında şirket ve KOBİ platformumuz üzerinden müşterilerine kesmiş oldukları faturaları vadesini beklemeden tahsil edebiliyorlar. Önümüzdeki dönemde getireceğimiz yeniliklerle beraber alıcının faturaya onay vermesini beklemeden Figo skoru üzerinden banka iş ortaklarımız Figopara kullanan KOBİ'leri fonlamaya başlayacak. Bu skoru tamamen biz geliştiriyoruz. Ağustos ayı itibarıyla bu sistemi devreye alıyoruz. Bununla beraber aylık 80 milyon TL’de olan işlem hacmimizi yıl sonunda 200 milyon TL'ye getirme hedefimiz var. Yıl toplamında da yaklaşık 1 milyar TL'yi geçiyor olacağız."