Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) en son haftalık menkul kıymet istatistiklerini yayınladı. Buna göre yurt dışında yerleşikler geçen hafta 566 milyon dolarlık hisse senedi ve 141 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı.

Yabancılar, Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinden geçen hafta itibarıyla bu yıl 4.33 milyar dolarlık çıkış yaparken, 7.33 milyar dolarlık tahvil sattı. Yabancıların elinde yaklaşık 20.3 milyar dolarlık hisse stoku ve 6.1 milyar dolarlık tahvil bulunuyor.

Merkez Bankası'nın yayınladığı istatistiklere göre brüt Döviz rezervi geçen hafta 79 milyon dolar azalarak 46.6 milyar dolar oldu. Buna göre bankanın brüt rezervi yıl başındaki 77.95 milyar dolara kıyasla yaklaşık 31.35 milyar dolar azalarak geçen hafta bu yılın en düşük seviyesine geriledi.

Grafikte TCMB'nin brüt döviz rezervinin yıl başından bu yana değişimi görülüyor.

Açıklanan istatistiklere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 6.6 milyar dolarlık artış kaydetti. Bu artışın yaklaşık 4.4 milyar dolarını altın oluştururken geri kalanı yabancı paralardan oluşuyor.

Yerlilerin döviz mevduatı Mayıs ayında geçen hafta 219.5 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

Grafikte yerlilerin yıl başından bu yana döviz mevduatlarındaki haftalık değişim görülüyor. Sütunlar haftalık artış ve azalışları, çizgi grafik ise toplam döviz mevduatını temsil ediyor.

Editör: F. Uğur Taçkınlar