Bloomberght
Bloomberg HT Haberler '30-40 fintech'i yurtdışına açmak istiyoruz'

'30-40 fintech'i yurtdışına açmak istiyoruz'

İlk ihtisas TEKMER'ini kurmaya çalıştıklarını belirten TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, T-Gate projesi kapsamında ilk aşamada 30-40 fintech alacaklarını söyledi. Börteçene, global çözüm ortaklarıyla birlikte hedeflerinin bu şirketlerin yurtdışına açılmasına köprü olmak olduğunu vurguladı.  

Giriş: 29 Aralık 2020, Salı 12:05
Güncelleme: 29 Aralık 2020, Salı 12:05

TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, piyasada açık bankacılığın tek bir başlık altında ele alındığını, oysa ki, borçlanma, ödeme ve tasarrufların değerlendirmesi gibi üç alt başlığı olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknolojiler programına konuk olan Börteçene, ödeme tarafında çok hızlı yol alındığının altını çizerken, borçlanma tarafının ise en zayıf kısım olduğunu belirtti. Tasarrufların değerlendirilmesi kısmında ise Türkiye'nin en hızlı giden ülkelerden biri olduğunu kaydeden Börteçene, "Bu konuda bizim altyapımızın Avrupa'dan çok ileride olduğunu düşünüyorum. Özellikle TEFAS çok iyi bir altyapı" dedi.

'GELECEĞİN BANKACILIĞINDA PAZAR YERİ KONSEPTİNİ DAHA SIK GÖRECEĞİZ'

Açık Yatırım konsepti ile varlık yönetim piyasasında açık bankacılığı iki yıldır yaptıklarını ve son sürat yol aldıklarını belirten Börteçene, "Bu alanda son iki yılda her yıl tavsiye verdiğimiz varlık tutarı katlanarak büyüdü. Açık Yatırım şu anda dört banka dahil grubumuzun en büyük kuruluşu. Üstelik 1 yaşını yeni doldurdu" diye konuştu. Burada ısrarla tüketiciyi bilinçlendirmek istediklerini vurgulayan Börteçene, olmak istedikleri ve üzerinde ilerledikleri alanın bir pazar yeri konsepti olduğunu söyledi. Kişilerin, istediği bankanın ürününü tek bir noktadan, o bankaya gitmeden, özgürce ve aynı fiyata alabileceği bir pazar yeri oluşturduklarını vurgulayan Börteçene, "Piyasada da bir çok kuruluş bu yönde hazırlıklarını sürdürüyor. Geleceğin bankacılığında, bu pazar yeri konseptinin daha sık görüleceğini düşünüyorum" dedi.

'FINTECH GİRİŞİMLERİNE YURTDIŞINA AÇILMADA KÖPRÜ OLACAĞIZ'

Asıl hedefledikleri sıçramayı yapmak için T-Gate’i kurduklarını belirten Börteçene, bu proje ile ilk aşamada 30-40 fintech hedeflediklerini söyledi. Bugüne kadar Teknokent ve Teknoparkların başarılarının bilindiğini ama ilk defa iş alemi öncülüğünde daha küçük ölçekli teknoloji merkezleri (TEKMER) kurulsun diye mevzuat çıktığını hatırlatan Börteçene, "İlk ihtisas TEKMER’ini kurmaya çalışıyoruz. Umarım gerekli izinleri alırız ama epeydir üzerinde çok titizlik ile çalışıyoruz. KOSGEB de bize çok destek oluyor, cesaret veriyor. Sürekli vizyonumuzu genişletiyor, katkı koyuyor. Yakın çalışmaktan çok fayda görüyoruz. T-Gate’de kuracağımız TEKMER’in üyeleri, bizim ihtiyacımız olan inovasyonu bize sağlayacaklar. İlk defa bizim çapımızda bir kuruluşun böyle bir merkezi kuracak olması, Londra, Lefkoşa bağlantıları, yatırımcı klubü ile yan yana olacak olması, bunlar hep heyecan verici yenilikler" diye konuştu. Sistem Global ve Supercharger gibi çok önemli çözüm ortaklarının projeye katıldığını belirten Börteçene, "Sistem Global, T-Gate’e gelecek gerek girişimcilere gerek ise yatırımcılara değer katabilecek vergi, mühendislik, mevzuat, risk yönetimi,mali uygulamalar, patent, AR-GE gibi multi disipliner bir kuruluş, 300’ün üzerinde uzman kişi ile çalışıyorlar. Bir diğer çözüm ortağımız Supercharger, T-Gate’in yurt dışı bacağında çok önemli bir oyuncu. Özellikle kuluçka merkezleri, hızlandırma programları oluşturmakta çok tecrübeliler. Uzun yıllardır hem Honk Kong hem Londra’da faaliyet gösteriyorlar. Singapur, Malezya, Fransa gibi çeşitli ülkelerde çalışmalar yapmışlar. Özellikle gelişmekte olan ekonomilerde ekosistem kurmada tecrübeliler. Londra fintech ve edtech pazarına çok hakimler. Birçok hızlandırma programı yapmışlar. Mezunlarının başarı oranları benzerlerinden çok yüksek. Bir tane de mezun Unicorn'ları var" dedi. Börteçene, söz konusu projede üniversite tarafında da Kadir Has Üniversitesi ile çok yakın çalışmalara başladıklarının altını çizdi. İlk aşamada 30-40 firmanın hedeflerinde olduğunu ifade eden Börteçene, "Eğer gücümüzün bunun üzerine çıkabileceğini hissedersek ikinci aşamada 20 firma daha alabiliriz. Altyapımız buna hazır. Bu projede yurtdışına çıkma aşamasına gelmiş fintechleri hedefliyoruz. 45 yıldır İngiltere'de faaliyet gösteren bankamız var. Oradaki ilişki ağımızı kullanacağız. Bu köprü çok önemli" diye konuştu.

'Teknoloji sektörü er ya da geç BIST ile taşınacak'

Türkiye'deki melek yatırımcıları ve girişim fonlarının girişim ekosisteminin gelişmesine çok büyük emekleri olduğunu ve kendilerini tebrik ettiğini belirten TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene "Ama bir noktadan sonra bizim finansman metotlarımızın devreye girmesi lazım. Girişimci firmalar isterler ya da istemezler ama önlerinde bu seçeneğin olması lazım. Banka kredisi imkanı, bono ihracı, halka açılma gibi imkanlar olması lazım" dedi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Börteçene, Borsa İstanbul'daki teknoloji firmalarının toplam değer ve sayısal olarak yüzde 1'in altında olduğunu, bu oranın Güney Kore'de yüzde 30'un üzerinde olduğunu altını çizdi. Teknoloji sektörünün er ya da geç Borsa İstanbul (BIST) ile tanışacağını ifade eden Börteçene, "Bu, 2021 yılında bu sandığımızdan daha hızlı olacak. Çünkü 2021 yılının bir halka arz yılı olasını bekliyoruz. 30-40 şirketin halka arz olacağını düşünüyoruz" dedi.