5 milyar liralık üç kamu emeklilik sandığı BES'lenmeye hazırlanıyor
Kamu çalışanlarına ait 5 milyar lira fona büyüklüğüne ulaşan 3 emekli sandığı da reform paketindeki BES'e entegrasyon kapsamına alınmak için hazırlık yapıyor. 287 bin üyeli İlksan, bunu kolaylaştırmak için maaş ödeme sistemine geçmeyi 8 Nisan'daki genel kurulunda oylayacak
TAHSİN AKÇA
Son açıklanan ekonomi reform paketinde bireysel emeklik sistemine yönelik açıklamaların ardından gözler kamudaki emeklilik sandıklarının sisteme entegre edilmesi konusuna çevrildi.
Geçen hafta açıklanan ekonomi reform paketi içerisinde bireysel emeklilik sistemini büyütmeye yönelik somut adımlar dikkat çekmişti. Bunlar arasında özel emeklilik hizmeti veren sandık ve vakıf gibi kuruluşların birikimlerinin 2023 sonuna kadar 'cazip imkanlarla' BES'e aktarılması da yer aldı.
En son açıklan reform takviminde ise bununla ilgili yasal düzenlemenin haziran ayı sonuna kadar yapılacağı açıklandı.
Bu düzenlemeyle özellikle bankaların bünyesindeki özel emeklilik sandıklarının BES'e entegre edilmesi beklenirken, kamuda çalışanlara ait emekli sandıklarının da buna dahil edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.
İLKSAN: 8 Nisan'da Genel Kurul onayına sunulacak
Bunlardan biri de 287 bin üyeli İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN).
Şimşek, "Maaş sistemi 8 Nisan'daki olağan genel kurulda kabul edildiği takdirde başlatılacak. Burada maaş sistemi Emekli Birikimi ile doğru orantılı olacak. Üyelerimiz 2021 yılında ortalama birikimi 50 Bin TL" dedi.
3 sandıkta toplam fon büyüklüğü 5 milyar lirayı buluyor
Kamu çalışanlarının sandıkları 110 bin üyeli Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ile Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Elektrik Üretim AŞ çalışanlarının mensubu olduğu 20 bin üyeli Amele Birliği'nde ise halen maaş sistemi bulunmuyor. Bunlar sadece üyelerine sosyal yardım ve düşük faizli kredi olanakları sunuyor.
İLKSAN, POLSAN ve Amele Birliği'ne üye yaklaşık 420 bin kişinin toplam fon birikiminin ise 5 milyar liraya yakın olduğu öğrenildi.
Emekli maaşlarına ilişkin aktüeryal denge kapsamında maaş ödemesi yapılan kuruluşların tümümün devlet gözetimi kapsamında olmasının önemli olduğunu belirten Mintez Şimşek, BES'e entegre olmanın yüzde 25 devlet katkı payı ve reform takviminde belirtilen 'cazip imkanlar' nedeniyle kendileri için de önemli olduğunu ifade etti.