Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Geride bıraktığımız haftada, enflasyon oranı 2019'dan sonra ilk kez yüzde 16'yı aştı, mevduat faizleri 20 ayın zirvesini gördü ve İhracat Beklenti Endeksi 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. IMF 2021 küresel büyüme beklentisini yükseltirken, JPMorgan, Türkiye enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize ettiğini açıkladı. Hafta içinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Kod 29'da düzenlemeye gitti ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

Giriş: 10 Nisan 2021, Cumartesi 13:52
Güncelleme: 10 Nisan 2021, Cumartesi 13:52

1- Enflasyon 2019'dan sonra ilk kez yüzde 16'yı aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Verilere göre tüketici fiyatlarında yıllık enflasyon 6. ayda da yükselişini sürdürerek, 2019 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Türk Lirası'nın yüzde 10'a yakın değer kaybettiği Mart ayında üretici fiyatlarındaki yüksek enflasyon da dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre Mart'ta tüketici fiyat endeksi yıllık yüzde 16,19 arttı. Verilere göre aylık enflasyon ise yüzde 1,08 olarak kaydedildi. Çekirdek enflasyon Mart ayında yıllık yüzde 16,88 olarak gerçekleşti.

Verilere göre yıllık olarak en fazla artış yaşanan grup yüzde 24,85 ile ulaştırma grubu oldu. Ulaştırmayı yüzde 23,64 ile ev eşyası ve yüzde 21,49 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi.

2- Mevduat faizleri 20 ayın zirvesine çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son toplantısında beklentileri aşan 2 puanlık faiz artışının ardından ilk haftada ortalama mevduat faizleri 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

TCMB verilerine göre 3 aya kadar vadeli Türk Lirası mevduatlarında faiz oranı yüzde 18,5 olarak kaydedildi. Böylelikle 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı Ağustos 2019'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

3- Sosyal Güvenlik Kurumu Kod 29'da yeni düzenlemeye gitti

SGK genelgesinde yapılan değişiklik ile ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlendi. SGK'dan yapılan açıklamada böylelikle mazeretsiz devamsızlık hali ile hırsızlık gibi birbirinden farklı fesih sebeplerinin farklı bildirim kodları ile yapılması sağlanarak, olası sorunların önüne geçileceği ifade edildi.

4- İhracat beklenti endeksi 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı

İhracat Beklenti Endeksi, bir önceki çeyreğe göre 17,1 puan yükseldi. İlk çeyrekte 114,9 olan endeks, bu yılın ikinci çeyreğinde 132 seviyesine çıktı. Endeks geçen yılın aynı dönemine göre ise 20,9 puan arttı.

Yılın ikinci çeyreğinde, gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi, ihracat sipariş beklentisi, şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyi İhracat Beklenti Endeksini artış yönünde, son 3 aya ilişkin ihracat sipariş düzeyine yönelik değerlendirmeler azalış yönünde etkiledi.

5- IMF 2021 küresel büyüme beklentisini yükseltti

Uluslararası Para Fonu (IMF), “Dünya Ekonomik Görünüm” raporunda küresel büyüme tahminini 2021 için yüzde 5,5’ten yüzde 6’ya yükseltti. IMF, Türkiye ile ilgili tahminlerini ise değiştirmedi. Buna göre Fon, Türkiye büyüme tahmini 2021 için yüzde 6, 2022 için ise yüzde 3,5 seviyesinde tuttu.

IMF, üç ay içinde ikinci kez küresel ekonomik büyüme tahminini güncellerken, eşitsizliğin artışı ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki toparlanma farkı konusunda uyarı yaptı.

6- JPMorgan, Türkiye enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize etti

Üretici fiyatlarının maliyet baskısına işaret ettiği Mart ayı enflasyon verilerinin ardından JPMorgan 2021 yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentisini güncelledi.

JPMorgan Türkiye için yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 11,2’den yüzde 13,4’e yükseltti. Kurum, 2022 yıl sonu TÜFE tahminini ise yüzde 10,5 ile değiştirmedi.

JPMorgan yılın geri kalanı için öngördüğü 400 baz puanlık kümülatif faiz indirimi tahminini ise 300 baz puana düşürdü.

7- Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de kabul edildi

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Düzenlemeyle, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor. Bu Kanun'a tabi olan kamu kurum ve kuruluşlarına, muhafazası tehlikeli veya masraflı olan menkul malların da pazarlık usulüyle satış imkanı tanınıyor.

Menkul mallar, elektronik ortamda veya tahsil dairelerinin satış mahallinde açık artırma ve peşin parayla satılabilecek. Bozulma, çürüme ve benzeri sebeplerle korunması mümkün olmayan ya da beklediği zaman önemli bir değer düşüklüğüne uğrayacağı anlaşılan mallar ile muhafazası tehlikeli veya masraflı olan mallar en uygun yerde pazarlıkla, borsası bulunan mallar ilgili borsada satılabilecek.

Farklılık bulunması halinde elektronik ortamda yapılan ilan esas alınacak

Gayrimenkuller, satış komisyonlarınca fiziki ortamın yanı sıra elektronik ortamda açık artırmayla satılabilecek. Satış komisyonunun oluşumu alacaklı amme idarelerince belirlenecek. Komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

Tarımsal kredi borçları yapılandırılacak

Teklifle, hastalık ve analık sigortasından ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneğine esas günlük kazancın hesabında dikkate alınan 3 aylık dönem, 12 aya çıkarılıyor.

Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapan madde tekliften çıkarıldı

Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair madde tekliften çıkarıldı. Tekliften çıkartılan bu maddeye göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet, kiralık kasa ve her türlü alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi veya herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabi olacaktı.