Advertisement
HABERLER ABONE OL

1-Merkez Bankası Ocak'ta politika faizini sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu. Böylelikle, 4 ayın ardından TCMB faiz indirim döngüsüne ara vermiş oldu. Karar metninde Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesinin gözden geçirme sürecinin yürütüldüğü vurgulandı.

2- TCMB, Birleşik Arap Emirlikleri ile swap anlaşması imzaladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile BAE dirhemi (AED) ve Türk lirası (TRY) para birimleri için İkili Para Takası anlaşması imzaladı. Swap anlaşmasının nominal büyüklüğü karşılıklı olarak 18 milyar dirhem ve 64 milyar Türk lirası oldu. Bu da yaklaşık 5 milyar dolara tekabül ediyor.

3- Konut fiyat artışında yeni rekor kırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayına ilişkin konut fiyat endeksini yayımladı. Buna göre Kasım'da konut fiyatlarında yıllık artış yüzde 50,5 ile yeni rekor seviyeye yükseldi. Verilere göre İstanbul'da yıllık artış yüzde 51'e ulaşırken, metrekare başına ortalama birim fiyat da 9 bin liranın üzerine geldi.

4- Çin ekonomisi %8,1 büyüdü

Çin ekonomisi 2021'in dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4 büyüme kaydetti. Ülkede perakende satışlar Aralık'ta yüzde 1,7 arttı. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından pazartesi günü açıklanan verilere göre, Çin ekonomisi 2021 yılında yüzde 8,1 büyürken, sanayi üretiminde de artış gözlendi.

5- Kanada'da enflasyon son 30 yılın zirvesine çıktı

Kanada'da tüketici enflasyonu hızlanarak Aralık ayında son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Kanada İstatistik Ofisi’nin açıkladığı verilere göre geçtiğimiz ay yıllık enflasyon yüzde 4,8 olarak belirlendi. Bu rakam ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu gerçekleşti.

6-İngiltere’de enflasyon 30 yılın zirvesinde

İngiltere İstatistik Ofisi’nin verilerine göre tüketici fiyatları Aralık’ta önceki yıl kıyasla yüzde 5.4 arttı. Bu, Mart 1992’den beri görülen en yüksek seviye. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 5’ti. TÜFE Kasım’da yüzde 5.1 artmıştı. Enflasyon aylık bazda yüzde 0.5 arttı.

7-Rusya kripto madenciliğini yasaklamayı değerlendiriyor

Rusya Merkez Bankası, yayımladığı bir raporda kripto para madenciliğini ve dolaşımını yasaklama önerisinde bulundu. Raporda kripto paraların Rusya'nın para politikası egemenliğini sınırladığı ve sonuç olarak politika faizini yüksek seviyede tutmak zorunda kaldığı vurgulandı.