Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, yayımladığı bir raporda kripto para madenciliğini ve dolaşımını yasaklama önerisinde bulundu. Raporda kripto paraların Rusya'nın para politikası egemenliğini sınırladığı ve sonuç olarak politika faizini yüksek seviyede tutmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Raporda kripto paraların terörün finansmanı ve diğer yasa dışı operasyonlarda kullanıldığı belirtilirken, kripto para madenciliğinin enerji tüketimi ve Rusya'nın çevre planları için risk yarattığı ifade edildi.

Bitcoin, piyasalarda risk iştahının azalması ve teknoloji hisselerindeki düşüşle 43 bin dolar civarından 38 bin 200 dolar seviyesine kadar geriledikten sonra bir miktar toparladı. Ethereum ise 3 bin doların altına indi.

Kripto para piyasalarında yaşanan düşüşte Bitcoin’in Nasdaq hisseleriyle artan korelasyonu ve teknoloji hisselerinde yaşanan düşüş etkili oldu. Nasdaq günü yükselişle açtıktan sonra bir anda gün içi kayba dönerken, Netflix’in bilançosunun beklenenden kötü gelmesiyle vadeli piyasalarda da kayıplarını artırdı.

Bitcoin’in Nasdaq ile 100 günlük korelasyonu Haziran 2021’den bu yana kademeli olarak artarak 0,40’ın üzerini gördü. Medley Global Advisors Makro Strateji Direktörü Ben Emons, iki valrık arasındaki bu ilişkiyle ilgili “Bitcoin ve Nasdaq arasındaki bu korelasyon üzerinde durulması gereken önemli bir konu” dedi.

Yaşanan bu düşüşle birlikte Bitcoin önemli bir destek seviyesi olan ve sonbahar rallisinin başladığı 39 bin 500 doların da altını görmüş oldu.

Rusya kripto madenciliğini yasaklamayı değerlendiriyor

Rusya Merkez Bankası, yayımladığı bir raporda kripto para madenciliğini ve dolaşımını yasaklama önerisinde bulundu. Raporda kripto paraların Rusya'nın para politikası egemenliğini sınırladığı ve sonuç olarak politika faizini yüksek seviyede tutmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Raporda kripto paraların terörün finansmanı ve diğer yasa dışı operasyonlarda kullanıldığı belirtilirken, kripto para madenciliğinin enerji tüketimi ve Rusya'nın çevre planları için risk yarattığı ifade edildi.

Altın, yatırımcıların enflasyona karşı kendilerini korumaya odaklanması ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki düşüşle art arda ikinci haftayı da yükselişle kapatmaya doğru ilerliyor. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen dolar/TL’deki düşük seyirle 800 TL sınırında bulunuyor.

ABD’de enflasyonun son 40 yılın zirvesine tırmanmasının ardından Fed’in üzerindeki para politikasını sıkılaştırma baskısı da arttı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise 2022’nin sonunda enflasyonun yüzde 2 seviyesine ineceğine dair öngörüsünü koruduğunu söyledi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki jeopolitik gerginlikler de güvenli liman altına olan talebi artırdı. ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin’in sınıra 100 bin tabur asker yığdıktan sonra Ukrayna’ya ilerleyeceğini düşündüğünü söyledi fakat Rus liderin planları arasında tam bir işgalin olmadığını belirtti.

Ons altın fiyatı

Ons altın, hafta başından bu yana aşağı yönlü bir seyir izledikten sonra Biden’ın açıklamaları sonrasında perşembe günü 1.845 dolara kadar tırmandı. Kasım ortasından bu yana en yüksek seviyelerde işlem gören değerli metal, haftayı yüzde 1,27 yükselişle 1.841 dolar civarında kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, hafta başında Dolar/TL ’deki yükselişle pazartesi 800 TL’nin üzerine çıktıktan sonra haftanın kalanında inişli çıkışlı bir seyir izlemişti. Küresel altın fiyatlarındaki yükselişi dolar/TL’deki düşüşten dolayı sınırlı yansıtan gram altın, haftayı 794 TL civarında kapatmaya doğru ilerliyor.

Yabancı yatırımcı 14 Ocak haftasında 55,1 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken, 76,3 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi.

Yabancı yatırımcı 7 Ocak haftasında 143 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirirken 72 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirmişti.

Böylece yabancı yatırımcı art arda sekiz haftadır hisse senedi piyasasında net satıcı konumunda bulunarak 2021’in başından bu yana en uzun çıkış serisini gerçekleştirmiş oldu.

Kasım ayının büyük bir kısmında hisse piyasasında net alıcı konumunda bulunan yabancı yatırımcı, 2021’in son iki haftasında toplamda 800 milyon dolarlık hisse senedi satışı gerçekleştirdi.

Yabancılar, swap piyasalarında TL varlıklarını azaltmaya devam ediyor Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 252 milyon dolar azalarak 1,75 milyar dolara geriledi.

Son 5 ayda yaşanan çıkış 11,8 milyar dolar oldu. Geçen yıl 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervlerindeki gerileme devam ediyor.

Verilere göre 14 Ocak haftasında net rezervler 7,5 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta bu rakam 7,9 milyar dolar seviyesindeydi.

Brüt rezervlerde ise sınırlı da olsa yükseliş izlendi. 14 Ocak haftasında brüt döviz rezervleri 109,55 milyar dolara yükseldi. 7 Ocak haftasında brüt döviz rezervleri 109,45 olarak kaydedilmişti.

Swap hariç net döviz rezervleri 14 Ocak haftasında eksi 56,7 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu rakam eksi 56,9 milyar dolardı.