Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel piyasalar ABD'de teknoloji şirketlerinin hisselerinde görülen satış dalgasının etkisiyle hareketli bir haftayı geride bıraktı. Piyasalar Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) faiz kararı ve AMB Başkanı Christine Lagarde'ın mesajlarını da yakından izledi.

Yurt içinde ise makro ekonomi gündemi öne çıktı.

İşte 7 başlıkla geçen hafta yaşanan önemli gelişmeler

1- AMB agresif faiz artışına devam etti

Avrupa Merkez Bankası (AMB) resesyon endişelerina rağmen rekor yüksek enflasyonu dizginlemek için agresif faiz artışına 2. ayda da devam etti. Banka 40 yılın zirvesindeki enflasyonu dizginlemek için faiz artışlarının devam edeceği mesajını verdi. Başkan Lagarde ekonominin son çeyrekte muhtemelen daha da yavaşlayacağı uyarısı yaptı.

2- Bilanço kasırgasında bir günde serveti eriyen zenginler

Teknoloji şirketlerinin oldukça karamsar beklentileri ve Meta'daki Metaverse riski teknoloji patronlarının servetlerini bir günde eritti.

3- Musk nihayet tweet'ledi

Tesla ve SpaceX'in Üst Yöneticisi Elon Musk'ın sosyal medya şirketi Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma sürecinin tamamlandığı bildirildi.

4- Çin'de rekor bütçe açığı

Gevşek para politikası uygulayan ve ekonomik aktivitedeki ivme kaybıyla dikkat çeken Çin'de bütçe açığı da rekor seviyelere yükseldi. Yılın 9 ayında bütçe açığı 7,16 trilyon yuan (980 milyar dolar) seviyesine yükseldi.

5- Cari açık ve net hata noksana 22,5 milyar dolarlık neşter

Turizm gelirlerine yapılan revizyon ile Türkiye’nin cari açığında da aşağı yönlü sert bir revizyon gerçekleşecek. Bu da otomatik olarak net hata noksan kaleminin daralmasına yol açacak.

6- Dış ticarette 800 milyon dolarlık 'tombul parmak'

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı Eylül ayı dış ticaret verileri ile Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı öncü veriler arasında yaklaşık 800 milyon dolarlık bir fark dikkat çekti. Söz konusu farkın yanlış tutar girilmiş bir beyanname dolayısıyla gerçekleştiği belirtildi.

7- TCMB enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son enflasyon raporunda yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 65,2'ye yükseltti. TCMB'nin bir önceki raporda yıl sonu beklentisi yüzde 60,4 olmuştu.