Advertisement
HABERLER ABONE OL

1- KKM’de süre uzatımı

Yurt içi yerleşik tüzel kişilerin kur korumalı (KKM) mevduat kapsamına dahil edilebilecek bankalardaki mevcut hesaplarında tarih sınırı Eylül sonuna kadar genişletildi.

2- Sterlinde tarihi düşüş

İngiltere’de yeni Başbakan Liz Truss’un agresif vergi kesintilerini öngören paketinin enflasyonu daha da tetikleyeceği endişesi ve Fed’in sert faiz artış patikasına girmesiyle düşen sterlin haftaya dolar karşısında rekor düşük seviyeyle giriyor.

3- Kuzey Akım'da şüphe çeken hasar

Kuzey Akım boru hattı operatöründen yapılan açıklamada iki boru hattında daha önce görülmemiş 3 eşzamanlı arıza yaşandığı belirtildi. Açıklamada akışlara devam etmenin ne zaman mümkün olacağını söylemenin imkansız olduğu kaydedildi. Almanya tarafında ise tarafında ise hasarın sabotaj sonucu oluşma ihtimali üzerinde duruluyor.

4- EBRD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye için 2022 büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 4,5'e yükseltti. Banka değerlendirmesinde Türkiye ekonomisi için artan cari açık ve kısa vadeli dış borcun temel kırılganlıklar olarak tanımlandığına dikkat çekti. EBRD, Türkiye'de banka sermayelerinin kuvvetli olduğunu ancak küresel gerilimlerin büyümenin gidişatını etkileyebileceğini ifade etti.

5- Nebati: Yeni ekonomi modeli olmasaydı durgunluk olurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Eğer yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık, bugün enflasyon sorunu ile birlikte büyük olasılıkla bir durgunluk ve buna bağlı birçok sorunla yüz yüze kalacaktık." değerlendirmesini yaptı.

6- Altın 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü

Altın, küresel merkez bankalarının sıkılaşma adımlarıyla erimeye devam ediyor. Değerli metal yeni haftanın ilk işlem gününde 2,5 yılın en düşük seviyesini test etti.

7- TCMB'den ihracat kredilerinde amaç dışı kullanımı engellemek için yeni talimat

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredilerin doğru alana yönlendirilmesini ve amacı dışında kullanımını durdurmayı amaçlayan bir talimat yayınladı. Bankalara gönderilen menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında ihracatçı tanımı ve ihracat kredilerinin nitelikleri netleştirildi.