Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?

Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları arasında TCMB'nin faiz kararı ve merkez bankasının yılın ikinci finansal istikrar raporu öne çıktı. Küresel piyasalarda ise bu hafta, Fed tutanakları ve Almanya'da enflasyon rakamları gündemi oluşturan önemli haberlerden oldu.

Giriş: 26 Kasım 2022, Cumartesi 11:36
Güncelleme: 26 Kasım 2022, Cumartesi 12:08

1- TCMB faizi tek haneye indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020'den bu yana ilk kez faizi tek haneye indirdi. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu, faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti.

Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi politika faizinin 1,5 puan düşüşle yüzde 9'a indirilmesi yönündeydi.

2- TCMB yılın ikinci finansal istikrar raporunu açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ikinci finansal istikrar raporunda, Türkiye’de hanehalkı borçluluğunun, son 10 çeyrek boyunca kesintisiz azalmaya devam ettiği ve hanehalkı varlıklarında liralaşmanın kuvvetlenmesinin öngörüldüğü belirtildi.

Bankaların faiz riski sınırlı düzeyde olduğu belirtilen raporda, bilanço yapılarının faiz şoklarını yönetebilecek yüksek kapasiteye sahip olduğu kaydedildi. Raporda, bankacılık sektörünün karlılık performansı hakkında yapılan değerlendirmede, “Bankacılık başta olmak üzere finansal kesimin aktif kalitesi tarihsel olarak en iyi seviyesinde. Bankacılık sektörünün sektör geneline yaygın güçlü kârlılık performansı sermaye yeterliliğini desteklemektedir. Kredilere ve mevduata ilişkin devreye alınan menkul kıymet düzenlemelerinin bilançoya etkisi sınırlıdır. ” ifadeleri kullanıldı.

3- Hazine, 2022 yeniden değerleme oranını belirledi

Vergi, ceza, harç, tarife ve benzeri kalemlere ilişkin maktu tutarlardaki yıllık artışlarda referans olarak kullanılacak yeniden değerleme oranı belli oldu.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılına ait yeniden değerleme oranını yüzde 122,93 olarak belirledi.

4- Fed tutanaklarında yavaşlama sinyali

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 1-2 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı.

Tutanaklara göre çoğu Fed yetkilisi yakında faiz artışlarının hızının yavaşlamasını destekledi. Tutanaklarda ayrıca Fed ekonomistlerinin politika yapıcıları faiz artırımlarının başladığı Mart ayından beri ilk kez resesyon ihtimalinin yaklaşık yüzde 50’ye yükseldiği uyarısını yaptığı görüldü.

5- İsveç'te faizi %2,5’e yükseltti

İsveç Merkez Bankası Riksbank, borçlanma maliyetlerini 75 baz puan artırarak politika faiz oranını 2008'den beri en yüksek seviyeye çıkardı. Banka resesyonun derinleşeceğini öngördüğünü ancak enflasyonu dizginlemenin daha önemli olduğunu vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı olarak nihai kararında Stefan Ingves ve meslektaşları, politika faiz oranını 2008'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 2,5'e yükseltti. Artış kararı birçok ekonomistin tahminleriyle uyumlu gerçekleşti. Yetkililer gelecek yıl tüketici fiyatları için tahminlerini yükseltirken üretime yönelik görünümlerini düşürdüler.

6- Güney Kore Merkez Bankası faiz artırdı

Güney Kore Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altında tutmak ekonomi ve kredi piyasaları üzerindeki baskıyı en aza indirmeye çalışmak için politika sıkılaştırma hızına geri döndü.

Merkez Bankası Perşembe günü yedi günlük geri alım oranını 25 baz puan artırarak yüzde 3,25'e yükseltti. Görüşü alınan 17 Bloomberg ekonomistinin 15'i bu kararı öngörmüştü.

7- Almanya'da ÜFE zirveden geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin(Destatis) verilerine göre, üretici fiyat endeksi (ÜFE) Ekim ayında aylık yüzde 4,2 düşüş gösterdi. Eylül ayında ülkede ÜFE yüzde 2,3 artış göstermişti.

10 ekonomistin katıldığı Bloomberg anketine göre medyan tahmini yüzde 0,6 olarak gerçekleşirken, tahminler yüzde eksi 2 ile yüzde 3,1 aralığında değişiyordu.