7 başlıkta bu hafta nasıl geçti?
Bu hafta yurt içi piyasalarda haftanın en önemli başlıkları Ocak ayında beklentiler aşan enflasyon ve dış ticarette rekor yıllık açık olurken yurt dışı piyasaların gündemi Fed'in faiz artış hızını yavaşlatması ve bu hamlenin piyasalardaki etkisi oldu.
1- Morgan Stanley'den Türkiye için 3 farklı seçim senaryosu
Morgan Stanley ekonomistleri Türkiye'de yapılacak seçimlerde 3 farklı senaryoyu değerlendirerek piyasalardaki olası ekonomik sonuçlarını paylaştı. Seçimleri muhalefetin kazanması durumunda Morgan Stanley regülasyonların yürürlükten kaldırılmasını bekliyor. İktidarın devamında ise kurum Türk lirasında kademeli değer kaybı ve sıra dışı regülasyonlara daha fazla bağlılık öngördü.
2- Ocak'ta enflasyon beklentiyi aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıkladı. Manşet veriler açıklanırken, tüketici fiyat endeksine ilişkin bülten sayfası yarım saat geç açıldı.
3- EYT görüşmeleri Meclis'te başladı
EYT yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı. Komsiyonda paylaşılan SGK'nın etki analizine göre EYT'nin merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194,4 milyar lira olacak. 2,2 milyon kişinin hemen emekli olması hesaplanırken, prim kaybı 45,5 milyar lira olarak öngörüldü.
4- Fed faiz artış hızını azalttı
ABD Merkez Bankası 2 günlük toplantı sonrası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Fed beklendiği gibi faiz artış hızını yavaşlattı ve 25 baz puanlık artış yaptı. Faiz artışlarının devam etmesinin uygun olacağı belirtildi. Karar sonrası basın toplantısında konuşan Başkan Powell daha yapacak çok işleri olduğunu söyledi.
5- Dış ticarette rekor yıllık açık
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Böylelikle dış ticarette 2022'ye ait yıllık performans da belli oldu.
6- Kore Türkiye'ye 4 nükleer reaktör inşası için teklif sundu
KEPCO tarafından Salı günü yapılan açıklamada Kore Elektrik Enerji Kurumu (KEPCO) Başkanı Cheong Seung-il'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 1.400 megavat elektrik sağlayabilen dört nükleer reaktörün inşasına yönelik teklif sunduğu belirtildi.
7- Prim günü kademelendirmesiyle EYT emeklisi Mart'ta yarıya düşebilir
EYT yasa teklifindeki kademelendirme ifadesi Mart'ta EYT emeklisi sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 4 gün önce bu yıl için 120-150 milyar TL maliyeti olacağını açıklamıştı. Buna göre ortalama emekli aylığı ocak sonrası 9-10 bin aralığına geldiği için EYT'den Mart'ta 1,5-1,6 milyon kişi yararlanacak. Ancak çalışma hakkı olmadığı için EYT'li memurların tamamı başvurmayacak. Bu da rakamın 1,1-1,2 milyon kişiye gerilemesi demek.