Advertisement
HABERLER ABONE OL

AB, Litvanya ve bazı üye ülkelerin ihracatçılarına yönelik kısıtlamaları nedeniyle Çin'e dava açma hazırlığında.

AB'nin önemli ticaret ortağı olan Çin, Tayvan'ın Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta kendi adıyla temsilcilik ofisi açmasının ardından bazı Litvanya ve Avrupa mallarını bloke etmeye başlamıştı. Pekin hükümeti bu adımı egemenliğine saldırı olarak değerlendirerek ülkedeki büyükelçisini de geri çağırmıştı.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Bloomberg'e Çin'in önlemlerinin tek pazar bütünlüğüne tehdit oluşturduğunu belirterek "Çin'in önlemleri AB içindeki ticareti ve AB tedarik zincirlerini olumsuz etkiliyor" değerlendirmesini yaptı.

Dombrovskis AB'nin Çin'in Avrupa ürünlerine karşı sınırlayıcı önlemlerini belgelemek için çalıştığını, birçok Avrupalı şirketin Pekin'in misilleme yapacağı endişesiyle işbirliği yapmakta isteksiz davrandığını belirterek "Çin ayrıca çok uluslu şirketlere, ürünlerinde Litvanya malı bileşenler kullanmaması için baskı yapıyor. Bu eylemler de DTÖ kurallarına aykırı" ifadelerini kullandı.

AB'nin son adımı, davanın birkaç yıl sürecek olması nedeniyle büyük oranda sembolik. AB'nin davayı kazanması durumunda Çin kararı temyiz edebilir.

Litvanya'nın en büyük iş dünyası derneği, 130 şirketin Çin'e ürün gönderemediğini açıkladı. AB yetkililerine göre bloke edilen malların toplam değeri 26.5 milyon euro (29.9 milyon dolar) civarında.

Dombrovskis Litvanya'nın Çin ile ticaretinin Aralık ayında önceki yıla kıyasla yüzde 91 gerilediğini belirtti.