Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Bloomberg’ün kaynaklarına göre, Avrupa Birliği ülkeleri, üçüncü ülkelere petrol satışlarında tavan fiyat desteğini içeren yeni bir Rusya yaptırım paketi üzerinde uzlaşmaya varırken anlaşmanın Çarşamba günü resmiyet kazanması bekleniyor.

Kaynaklar, Salı gecesi AB büyükelçilerinin yeni paketin büyük denizcilik endüstrisine sahip ülkeler üzerindeki etkisini azaltmanın yollarını tartıştığını söyledi.

Buna göre Yunanistan, Kıbrıs ve Malta, Rus petrolünün taşınmasındaki kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getirdiler ve yeni mekanizmanın etkinliği ve potansiyel etkisi konusunda güvenceler için bastırıyorlar.

AB’nin Dış Politika Şefi Joseph Çarşamba günü milletvekillerine yaptığı açıklamada “sektörel ve hedef alınan kişilere” yönelik yaptırımlar konusunda günün ilerleyen saatlerinde bir anlaşmaya varılmasını beklediğini söyledi.

Borrell konuyla ilgili, “Bu, Rusya’nın ihracat kapasitesini ve endüstrinin özellikle teknolojik sektörde ilerlettiği ilişkileri daha da kısıtlayacaktır” dedi.

Belirlenen seviyenin altındaki petrol satışlarına muafiyet uygulanacak

Yaptırımların Rus petrolünün nakliyesini, onu taşımak için gereken hizmetlere ilişkin uygulanan kısıtlamalara yeni yasaklar getirmesi beklenirken G-7 ve bazı diğer ülkelerden oluşan bir koalisyon tarafından belirlenen seviyenin altından fiyatlandırılan petrol satışları için muafiyet sağlanacak. Salı günü üzerinde anlaşmaya varılan uzlaşma yaptırımların yürürlüğe girmesini G-7 ülkeleri tarafından kabul edilmesi şartına bağlayacak.

Yaptırım paketi, ulusal hükümetlerin son dakika itirazları dışında Çarşamba günü birlik tarafından resmen kabul edilecek.

Daha geniş yaptırım paketi, aralarında üst düzey Rus bakanlık yetkilileri ve son dönemde fazlasıyla tepki çeken referandumların düzenlenmesinde yer alan insanların da olduğu birçok kişi ve kuruluşu hedef alacak.

Teknoloji sektörleri de hedef alınacak

Bununla birlikte Rusya ordusunu önemli teknolojilerden mahrum bırakmak için havacılık ürünlerine, elektronik bileşenlere ve belirli kimyasal maddelere erişimin kısıtlanması bekleniyor.

Petrol fiyatı tavanı uygulamasına izin vermek için AB’nin mevcut mevzuatında değişikliğe gitmesi gerekecek. Haziran ayında AB ülkeleri, deniz yoluyla taşınan petrol için sigorta ve finans hizmetlerine tam bir yasak getirmeyi kabul ederken, petrolün nakliyesi kısıtlamalardan muaf tutulmuştu. Bu yasakların çoğu, AB'nin Rus ham petrolünü satın alma yasağının yanı sıra 5 Aralık'ta başlayacak.

Bu ayın başlarında petrole tavan fiyat uygulamasını desteklediğini açıklayan G-7, bu tarihten önce bir anlaşma yapılmasını istediğini söylemişti.