Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Avrupa Komisyonu’nun gelecek hafta İtalya’nın borçlarını dizginleyememesi nedeniyle ülkeye 3.5 milyar euro (4 milyar dolar) ceza vermeyi düşündüğü belirtildi.

Avrupa Birliği’nin normal bütçe gözlemleme sürecinin bir parçası olan bu adım, büyük olasılıkla 5 Haziran’da Roma ve Brüksel’in piyasaları dalgalandıran bütçe mücadelesinin ön plana çıkaracak.

İsmini vermeyen bir resmi yetkilinin belirttiğine göre, İtalyan Maliye Bakanı’nın yorum yapmaktan çekindiği konuya dair karar henüz sonuçlanmadı.

İtalyan tahvilleri haberle birlikte gerilerken, 10 yıllıkların faizi 12 baz puan yükselerek yüzde 2.66 seviyesine ulaştı. Euro yüzde 0.1 düşerek kayıplarını artırdı ve 1.1192 dolardan işlem gördü.

İtalyan Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir dahaki bütçe hazırlanırken Avrupa Birliği’nin taleplerine itiraz edeceklerini söyledi. Salvini partisinin Pazar günkü Avrupa Parlamentosu seçimlerinde zafer kazanmasının ardından populist koalisyonda eli kuvvetlendi.

Salvini Milano’da yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’ne gönderdiğim mektupta İtalyan ekonomisinin yolunda olduğunu belirttim. İtalyanların bana ve hükümete daha önce karşılaşılmamış iş dengesizliği, işsizlik ve kaygıya yol açan parametrelerin sakince ve yapıcı bir şekilde yeniden tartışılması için tam yetki verdiğini düşünüyorum” dedi.