Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), karbon vergisinden yıllık 10 milyar euro gelir elde ederek AB’nin toparlanma için kullandığı milyarlarca euroluk borcu ödemeyi planlıyor.

Financial Times’ın haberine göre, Karbon Sınır Düzenleme Mekanizması 2030 yılında yürürlüğe girdiği zaman yıllık tahmini 9 milyar euro gelir sağlayacak ve Avrupa Komisyonu 2023 yılından itibaren şirketlerin geçiş sürecine başlaması için kademeli bir vergi uygulamasına başlayacak.

Avrupa’daki sanayiciler, özellikle de çelik üreticileri, mekanizmanın bir an önce yürürlüğe girmesini ve AB dışında karbon vergisi ödemeyen rakiplerinin de fiyatlamaya tabi olmasını istiyor.

Avrupa Komisyonu, gelecek hafta çarşamba günü 2030 yılına kadar karbon salınımını yüzde 55 azaltma hedefi doğrultusunda planladığı önlemleri açıklayacak. Bunların arasında arabalar için daha sıkı karbon salınımı standartları ve AB çapında gazyağı kullanımı vergisi de bulunuyor.

Yürürlüğe konacak mekanizma ile birlikte şirketlerin karbon vergisinden kaçmak için operasyonlarını AB dışına taşımalarının da önüne geçilecek. Mekanizma ilk başta demir, çelik, çimento ve gübre gibi ürünlerin ithalatını hedef alacak fakat sonrasında bu ürün gamı genişletilecek.