Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği'nin (AB) 750 milyar euroluk (856 milyar dolar) teşvik paketi konusunda anlaşmaya varma çabaları, liderlerin Pazar günü geç saatlere kadar süren görüşmelerde kurtarma fonunun ne kadarının hibe ve ne kadarının düşük faizli krediye tahsis edileceğine ilişkin görüş ayrılıklarını giderememesi nedeniyle başarıya ulaşamadı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, daha önce 500 milyar euro olan hibe tutarını 400 milyar euroya düşüren bir teklif verdi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz bu yeni teklifi reddetti ve hibelerin 350 milyar euroya düşürülmesi yönündeki duruşlarını korudu.

Görüşmelerin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen kaynaklara göre, ilk başta Hollanda ve Avusturya'nın yanında yer alan Danimarka, İsveç ve Finlandiya, Michel'in son teklifindeki hibe miktarına itiraz etmediler.

Almanya ve Fransa, blokun büyük çoğunluğunun desteğini alarak, koronavirüs pandemisinin ekonomik yansımalarından en fazla etkilenen güney Avrupa ülkelerini desteklemek için kurtarma paketinin en az 400 milyar euroluk kısmının hibeye ayrılmasından ısrar ediyor.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Pazar günü yaptığı açıklamada, Hollanda'nın başını çektiği gruba ilişkin hayalkırıklığını dile getirerek, "Avrupa'ya şantaj yapılıyor" dedi.

Kurtarma paketinin tahsisine ilişkin anlaşmazlığın sürmesine karşın, görüşmelere devam ediliyor.

Yatırımcıların son haftalarda bir dizi kararlı açıklamaların ardından anlaşma beklentisini satın almaları ile birlikte, liderler finans piyasaları Pazartesi günü açılmadan önce görüş farklılıklarını gidermeleri yönünde yoğun baskı altındalar. Ancak liderler, zengin Kuzey ile pandemiden en fazla etkilenen güney ülkeleri arasındaki bilinen fay hatlarını giderme konusunda güçlük çekmeleri ile birlikte, görüşmelerin başladığı Cuma günkü görüşleri etrafında dönüp duruyorlar.