Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği (AB), kendi sanayi sektörünü Çin ve diğer büyük güçlerce desteklenen şirketler tarafından artan satın alma tehditlerinden korumak için bir dizi önlem hazırladı.

AB'nin Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Pekin'in kıta üzerindeki ticaret hevesini engelleme çabaları dahilinde, Çarşamba günü lokal endüstrileri devlet destekli satın alma ve birleşme "avcılarına" karşı mücadelede desteklemek ve yabancı devletlerden destek alan rakipleri karşısında haksız rekabetten korumak için bir plan açıkladı.

Gelecek yıl yasa taslağı şeklinde düzenlenebilecek bu tedbirler teklifi, bazı şirketler için satın alınma yasağı getirilmesine veya onları varlıklarını elden çıkarmaya zorlamaya ve Avrupa Komisyonu'nun ceza kesmesine olanak sağlamaya yol açabilir. Bu tedbirler, Avrupa'nın devlet yardımları limitleri konusundaki katı sistemini etkin bir şekilde Avrupa dışı şirketlere genişletecek.

Vestager, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Avrupa ekonomisi açık bir ekonomi ve dünyanın kalan kısmı ile karşılıklı ilişki içinde ve eğer bu durum gücünü korursa, temkinli olmayı sürdürmeliyiz," dedi ve "Bu nedenle yabancı sübvansiyonların piyasamızı bozmamasını sağlamak için doğru araçlara ihtiyacımız var, tıpkı ulusal sübvansiyonlara yaptığımız" gibi şeklinde görüş bildirdi.

Dünya sahnesindeki gerilemesinde agresfiliği artan Çin ve ABD'nin arasında kalan Avrupa, küresel düzendeki yerini korumanın yollarını arıyor. AB'nin bu yoldaki son adımı, Çin'in "Kuşak ve Yol" altyapı planını durdurmak için gümrük tarifeleri uygulamaya başlamasından hemen sonra ve ulusal güvenlik konusunda doğrudan yabancı yatırımların izlenmesine yönelik yeni kanunun yürürlüğe girmesinden hemen önce geldi.