ABD 10 yıllık tahvil getirileri 14 yılın zirvesini gördü
ABD 10 yıllık tahvil getirileri Japonya'nın para birimine yeni müdahaleleri finanse etmek için ABD tahvili satacağına dair endişeler ve Fed'den gelen şahin açıklamalarla yüzde 4,015'e yükselerek Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.
ABD 10 yıllık tahvil getirileri, yatırımcıların Fed’den gelen şahin mesajlar ve Japonya’nın ABD tahvillerini olası satışıyla ilgili endişeler nedeniyle yüzde 4’ün üzerine çıkarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
ABD devlet tahvilleri endeksi, St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın Merkez Bankası’nın kredibilitesini korumak için faizleri yükseltmeye devam etmesi gerektiği konusunda uyarıları sonrası 1970’lerden bu yana en kötü yılını geçirdi.
Değer kaybeden yene müdahalede bulunmak için Japonya’nın daha fazla ABD tahvili satmak zorunda kalacağına dair spekülasyonlar da ABD tahvilleri üzerindeki baskının artmasına neden oluyor.
10 yıllık tahvil getirileri 2022 başından beri 250 baz puan arttı
Gösterge ABD 10 yıllık tahvil getirisi Çarşamba günü 7 baz puan artarak yüzde 4,015’e yükseldi. Son artışla birlikte getirileri 2022 başından beri 250 baz puan civarında artmış oldu. Bloomberg borç göstergesinin bu yıl yüzde 14 değer kaybetmesiyle birlikte hazine tahvilleri 1973’ten beri en büyük yıllık değer kaybına hazırlanıyor.
“Dünkü ABD verileri makuldü ve doların yen karşısında daha da yükselmesi tahviller için negatif bir duruma işaret ediyor” diyen Nomura Inc. Oran Stratejisti Andrew Ticehurst, “Dolar/yen paritesinde 145’e yaklaşıldıkça yeni müdahale beklentileri artıyor ve Japonya’nın bunu yapabilmek için tahvil satması gerekebileceğinden endişelenenler var” ifadelerini kullandı.
Totan Research’in Merkez Bankası verilerinden derlediği rakamlara göre Japonya’nın Perşembe günü para birimini desteklemek için 3,6 trilyon yen (24,9 milyar dolar) satın almış olabileceğini öngörüyor.
Ticehurst, bu miktarın ülkenin 1,1 trilyon dolarlık döviz rezervinin nakit kısmının yüzde 20’sine karşılık geldiğini ve daha fazla müdahalenin bazı Hazine varlıklarının satışını gerektireceği endişesini körüklediğini söyledi.
Merkez bankalarının bilançolarını küçültmesiyle oluşan zayıf likidite ve artan dalgalanmaların finansal çalkantıyı şiddetlendirebileceği değerlendiriliyor.
İngiltere'de tahvil müdahalesi
ABD tahvil getirilerindeki yükselişe İngiliz uzun vadeli tahvil getirileri de eşlik ederken İngiltere Merkez Bankası'ndan tahvil alım hamlesi geldi.
İngiltere 30 yıllık tahvil getirileri 15 baz puan artışla yüzde 5,14'e yükselerek 1998'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Bunun ardından İngiltere Merkez Bankası, 28 Eylül’den itibaren piyasa koşullarının düzeltilmesi amacıyla uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinden geçici alımlar yapacağını duyurdu. Alım ihaleleri 14 Ekim’e kadar sürecek.
Banka niceliksel sıkılaştırma kapsamında tahvil satışlarına 31 Ekim’den önce başlamayacak. 80 milyar sterlinlik yıllık stok azaltma hedefi karardan etkilenmeyecek
Öte yandan bu hafta İngiltere’nin kapsamlı vergi indirimleri planı tahvil piyasalarının sarsılmasına ve dünya çapında yeni bir mali savurganlık dalgasına dair korkuları artırmasına neden olurken bu durumun nihayetinde merkez bankalarının daha faizleri daha da yükseltmesiyle sonuçlanabileceği belirtiliyor.