Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel tahvillerde ralli Pazartesi günü, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizinin, ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşının küresel piyasaları sarsmasının ardından 3 yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte tekrar başladı.

Gösterge ABD 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi, kızışan ticaret savaşının küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile yüzde 1.5'in altına gerileyerek Temmuz 2016'dan bu yana en düşük seviyesine inerken, Japonya'nın 10 yıllıklarının faizi de 3 yılın en düşüğünü test etti. Çin'in Pazartesi günü dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki tarife düellosunun hasarını sınırlamaya yönelik çabası, tahvillere yönelik iştahı azaltamadı.

Anlaşmazlığın artması ile birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü yaptığı konuşmada ABD ekonomisinin "önemli risklerle" karşı karşıya olduğunu söylemesinin ardından, dün endeks swapları yıl sonuna kadar Fed'in yaklaşık 3 faiz indirimini fiyatladı. ABD Başkanı Donald Trump, Çin mallarına yönelik gümrük tarifelerini artırmasının ardından, Amerikan şirketlerine Çin'i terk etme çağrısında bulundu.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui DS Asset Management fon yöneticisi Kei Yamazaki, "Şimdi artık ticaret savaşında en kötü senaryo için bir sınır yok," dedi ve "Temel göstergeler ABD 10 yıllıklarının yüzde 1.25 civarına inmesini işaret ederken, büyük ekonomilerdeki olası mali teşvikler faizlerde bir sıçramaya neden olabilir" değerlendirmesinde bulundu.