Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında önde gelen hafıza çipi üreticisi Yangtze Memory’nin de bulunduğu 30 Çinli şirketi ticari bir kara listeye almayı planlıyor. Listeye alınan şirketler, ABD’den belirlenmiş parçaları sipariş edemeyecek.

Listedeki şirketler, ABD Ticaret Bakanlığı’ndan özel bir ihracat lisansı almadıkları sürece, ABD’li tedarikçilerden teknolojik ürünleri satın alamayacak. Daha önce alınan benzer kararlar, Huawei’in akıllı telefon pazarındaki payını önemli ölçüde azalmasına neden olurken, Semiconductor Manufacturing International şirketinin Çin’in en büyük çip üreticisi olmasını engellemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, “ABD ekonomik işbirliğini politize etti ve silahlaştırdı” dedi ve “ABD’nin hamleleri tedarik zincirlerinde bozulmalara neden oldu. Çin, şirketlerin haklarını korumak için adımlar atacak” şeklinde ekledi.

Ticaret savaşında teknoloji cephesi

ABD’nin son hamlesi, ABD ile Çin’in teknoloji üzerindeki çatışmasını temsil ediyor. Biden hükümeti, Ekim ayında Çin’in çip ve çip üretiminde kullanılan ekipmanları satın almasını kısıtlayıcı adımlar atmıştı. Bu dönemde ABD Ticaret Bakanlığı, aralarında Yangtze Memory’nin de bulunduğu 31 şirketi içeren bir liste hazırlamıştı. Şirketlerin bu listeye alınmasındaki nedenin, Amerikalı yetkililerin, bu şirketlerin Çin ordusuna destek vermediği hakkında herhangi bir kanıt bulamaması olduğu belirtilmiş ve şirketlere ABD ulusal güvenliğine tehdit oluşturacak aktivitelerde bulunmadıklarını kanıtlamak için 60 gün süre verilmişti.

Çin hükümetinin, Yangtze Memory ve diğer şirketlerin listeye eklenmemesi için Amerikalı yetkililerle işbirliği içinde olduğu bildiriliyor.

Wuhan’da yer alan Yangtze Memory, ülkenin en büyük 3D NAND yarı iletken çip üreticisi. Bu çipler akıllı telefonlarda ve diğer akıllı cihazlarda kullanılıyor ve alıcıları arasında Samsung da bulunuyor. Şirketin daha önce Apple ile de görüşmelerde bulunduğu fakat görüşmelerin durdurulduğu belirtliyor.

ABD’li yetkililer, Çin’in daha büyük bir ekonomik ve askeri tehdit olmaması için çip konusunda kısıtlamalar getirdiğini açıklıyor. Biden hükümeti Çinli üreticilerin, Çin ordusunu güçlendirecek gelişmiş çipleri üretebilecek kabiliyete ulaşmadığından emin olmak istiyor.

Çin ise, ABD’nin kendilerinin yükselişini durdurmaya çalıştığını söyleyerek, ABD’yi eleştiriyor. Çin bu hafta, ABD’nin uygulamaya koyduğu ticaret kontrollerinin küresel ticarette bozukluğa yol açacağını söyleyerek Dünya Ticaret Organizasyonu’na başvurmuştu.